دوشنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۵
بین الملل

جدیدترین تصمیمات جناح مخالف نتانیاهو برای تشکیل دولت

جدیدترین تصمیمات جناح مخالف نتانیاهو برای تشکیل دولت
اخبار محرمانه - انتخاب/ تایمز اسرائیل نوشت: بنت و گولان متعهد شدند از آیزنکوت برای نخست‌وزیری حمایت کنند؛ در حالی که ائتلاف مخالف نتانیاهو درباره نوع ائتلافی که باید تشکیل دهد، ...
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - انتخاب / تایمز اسرائیل نوشت: بنت و گولان متعهد شدند از آیزنکوت برای نخست‌وزیری حمایت کنند؛ در حالی که ائتلاف مخالف نتانیاهو درباره نوع ائتلافی که باید تشکیل دهد، رایزنی می‌کند.
به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: لیبرمن، آخرین عضو بلوک مخالف نتانیاهو، از تلاش رئیس حزب «یاشار» برای تشکیل دولت با احزاب عرب انتقاد کرده است؛ گزارش‌ها حاکی است نتانیاهو اعلام کرده در صورت تغییر رئیس کنست، مذاکرات برای تشکیل دولت وحدت ملی انجام نخواهد شد.
احزاب حاضر در بلوکی که به دنبال برکناری بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل هستند، روز یکشنبه به رقابت و رایزنی برای تثبیت موقعیت خود ادامه دادند؛ آن هم در آستانه مذاکرات حساس ائتلافی که طی آن این مجموعه احزاب باید میان همکاری با احزاب تحت رهبری اعراب، احزاب حریدی (یهودیان فوق‌ارتدوکس) یا حزب نتانیاهو یکی را انتخاب کنند؛ گزینه‌هایی که همگی مستلزم زیر پا گذاشتن وعده‌های انتخاباتی خواهند بود.
گادی آیزنکوت، رهبر حزب «یاشار»، گام مهمی برای تحکیم کنترل خود بر این بلوک برداشت؛ پس از آنکه نفتالی بنت، رهبر حزب «بِیَخَد»، و بنا بر گزارش‌ها یائیر گولان، رهبر حزب دموکرات‌ها، متعهد شدند در دیدار با اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهور اسرائیل، از مأمور شدن آیزنکوت برای تشکیل دولت آینده حمایت کنند.
هرتزوگ گفته است: «باید هر کاری که از دستمان برمی‌آید انجام دهیم تا از برگزاری دور دیگری از انتخابات جلوگیری کنیم.» اظهاراتی که نشان می‌دهد او در صورت لزوم از تشکیل دولت وحدت ملی با مشارکت بلوک‌های مخالف و حامی نتانیاهو حمایت می‌کند.
در بیانیه حزب «بِیَخَد» آمده است که بنت «در طول کارزار انتخاباتی به‌روشنی اعلام کرده بود به تصمیم رأی‌دهندگان احترام خواهد گذاشت و اکنون نیز همین کار را انجام می‌دهد.»
در میان اعضای بلوک موسوم به «بلوک تغییر» که از چهار حزب صهیونیستی و به‌شدت مخالف نتانیاهو تشکیل شده است، حزب آیزنکوت ۲۱ کرسی به دست آورده، در حالی که حزب «بِیَخَد» تنها ۱۲ کرسی کسب کرده است.
برخی گزارش‌های رسانه‌ای که منبع مشخصی برای آن‌ها ذکر نشده، روز یکشنبه اعلام کردند حزب چپ‌گرای دموکرات‌ها به رهبری گولان نیز که هشت کرسی به دست آورده، آیزنکوت را به‌عنوان نامزد نخست‌وزیری معرفی خواهد کرد.
همچنین رسانه‌های عبری روز یکشنبه گزارش دادند که آیزنکوت یک روز قبل با آویگدور لیبرمن، رهبر حزب «اسرائیل خانه ما» و چهارمین و آخرین عضو بلوک مخالف نتانیاهو، دیدار کرده است. این حزب هفت کرسی در کنست دارد.
گزارش‌ها حاکی است لیبرمن قرار بود روز یکشنبه با یائیر لاپید، نفر دوم حزب «بِیَخَد» نیز دیدار کند.
آیزنکوت در روزهای اخیر با گولان و بنت نیز دیدار کرده است؛ در حالی که بنا بر گزارش‌ها، لیبرمن پیش‌تر به تماس‌های آیزنکوت و بنت پاسخ نمی‌داد.
پس از انتخابات هفته گذشته، به نظر می‌رسد نه بلوک تغییر و نه بلوک تحت رهبری نتانیاهو، اکثریت لازم برای تشکیل دولت ائتلافی را در اختیار ندارند.
انتقاد لیبرمن از آیزنکوت
لیبرمن چه پیش از انتخابات و چه پس از آن، مخالفت خود را با بررسی گزینه تشکیل دولتی از سوی آیزنکوت که با حمایت احزاب تحت رهبری اعراب بر سر کار بیاید، آشکارا اعلام کرده است.
بر اساس اظهارات منابع ناشناس که وب‌سایت خبری «وای‌نت» به آن‌ها استناد کرده، لیبرمن در دیدار روز شنبه از کارزار انتخاباتی آیزنکوت انتقاد کرده و گفته است مطرح کردن گزینه تشکیل دولت اقلیت با حمایت احزاب عرب، از نظر انتخاباتی به این بلوک آسیب زده است.
گزارش‌ها حاکی است رهبران چهار حزب تشکیل‌دهنده بلوک مخالف نتانیاهو قرار است طی روزهای آینده به‌صورت مشترک دیدار کنند.
انتظار می‌رود این احزاب در نخستین گام برای برکناری امیر اوحانا، رئیس کنست و عضو حزب لیکود نتانیاهو، اقدام کنند تا کنترل دستور کار پارلمان را به دست بگیرند و مجموعه‌ای از طرح‌ها و لوایح را به تصویب برسانند؛ از جمله تشکیل یک کمیسیون تحقیق دولتی درباره ناکامی‌هایی که زمینه‌ساز حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به رهبری حماس شد.
با این حال، بر سر اینکه چه کسی رئیس جدید کنست شود، اختلاف و بن‌بست ادامه دارد. رئیس جدید کنست در مراحل بعدی تنها با رأی اکثریت تقریباً دست‌نیافتنی ۹۰ نفر از مجموع ۱۲۰ نماینده کنست قابل برکناری خواهد بود.
خود آیزنکوت نیز یکی از نامزدهای این سمت است؛ زیرا اگر در نهایت نخست‌وزیر شود، باید از ریاست کنست کناره‌گیری کند و به این ترتیب، انتصاب فرد دیگری به این سمت قابل بازگشت خواهد بود.
بر اساس گزارش وای‌نت، لیبرمن در دیدار با آیزنکوت به او گفته است اعضای حزب «یاشار» تجربه پارلمانی لازم برای تصدی ریاست کنست را ندارند.
در همین حال، شبکه عمومی «کان» روز یکشنبه گزارش داد که نزدیکان نتانیاهو پیامی را به آیزنکوت منتقل کرده‌اند مبنی بر اینکه اگر اوحانا از ریاست کنست برکنار شود ــ و تا زمانی که تلاش‌ها برای برکناری او ادامه داشته باشد ــ هیچ مذاکره‌ای درباره احتمال تشکیل دولت وحدت ملی با مشارکت حزب لیکود انجام نخواهد شد.
این گزارش به نقل از نزدیکان آیزنکوت اعلام کرد که تلاش‌ها برای برکناری اوحانا ادامه خواهد یافت و پیوستن به دولت نتانیاهو اساساً در دستور کار نیست.
تلاش برای برگزاری مجدد انتخابات بازرس کل کشور
این تنها برنامه فوری بلوک آیزنکوت نیست. شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل روز یکشنبه گزارش داد که این بلوک تلاش خواهد کرد هرچه سریع‌تر انتخابات مجددی میان نمایندگان کنست برای انتخاب بازرس کل کشور برگزار کند.
نتانیاهو در ماه ژوئن، انتصاب مایکل رابلو، وکیل شخصی خود، به این سمت را به پیش برد؛ اقدامی که به‌طور گسترده به‌عنوان انتخاباتی مخدوش و آلوده به تخلف توصیف شده است.
دیوان عالی دادگستری اسرائیل اعلام کرده که این رأی‌گیری باید تکرار شود. با این حال، ائتلاف دولت در حال خروج از قدرت از آن زمان تاکنون از برگزاری رأی‌گیری مجدد خودداری کرده و در نتیجه، سمت بازرس کل کشور برای چندین ماه خالی مانده است.
احتمال تشکیل دولت با حمایت احزاب حریدی
در کنار گزینه تشکیل دولت وحدت ملی و همچنین احتمال تشکیل ائتلافی با اتکا به حمایت احزاب عرب، گزینه دیگری که به‌صورت علنی مطرح شده، تشکیل دولتی است که از حمایت بیرونی احزاب فوق‌ارتدوکس برخوردار باشد؛ یا حتی دولتی که هم‌زمان از حمایت احزاب عرب و حریدی بهره ببرد.
یکی از احزاب مهم در این زمینه، حزب «یهدوت هتوراه» (اتحاد تورات) است که اعلام کرده دیگر بخشی از بلوک نتانیاهو محسوب نمی‌شود.
رهبران حزب یهدوت هتوراه روز یکشنبه برای بررسی موضع این حزب پیش از مذاکرات ائتلافی تشکیل جلسه دادند. رسانه‌های عبری نیز تصویری از دیدار یعقوب اَشِر، رئیس حزب، با اسحاق گلدنکوف و مئیر پوروش، دو نماینده کنست، منتشر کردند.
بر اساس گزارش چندین رسانه عبری که به نقل از یک منبع در این حزب منتشر شده، جناح فوق‌ارتدوکس در حال بررسی این گزینه است که از معرفی و حمایت از هرگونه نامزدی برای تشکیل دولت آینده خودداری کند.
هرتزوگ قرار است با نمایندگان تمامی فراکسیون‌های کنست آینده دیدار کند و در جریان این دیدارها، احزاب نامزد مورد نظر خود را برای تصدی سمت نخست‌وزیری معرفی خواهند کرد.
حزب یهدوت هتوراه همواره یکی از اعضای سرسخت بلوک حامی نتانیاهو محسوب می‌شد؛ هرچند این حزب از این موضوع خشمگین است که در طول چهار سال حضور ائتلاف در قدرت، موفق نشد قانونی را برای معافیت طلاب مدارس دینی فوق‌ارتدوکس از خدمت در ارتش اسرائیل به تصویب برساند.
بر اساس گزارش‌ها، رهبران این حزب در نشست روز یکشنبه گفته‌اند که تاکنون هیچ پیشنهاد مشخصی از سوی آیزنکوت دریافت نکرده‌اند و بنابراین، در این زمینه چیزی برای بحث و بررسی وجود ندارد.
سفیر آمریکا: مشارکت احزاب عرب در دولت آینده اسرائیل نگران‌کننده خواهد بود
در همین حال، مایک هاکبی، سفیر آمریکا در اسرائیل، گفت مشارکت نمایندگان عربی که کشتار هفتم اکتبر را محکوم نکرده‌اند، در دولت آینده اسرائیل «نگران‌کننده» خواهد بود. او همچنین مدعی شد که جناح چپ سیاسی اسرائیل از زمان حمله سال ۲۰۲۳ تا حد زیادی از میان رفته است.
هاکبی در مصاحبه‌ای با شبکه نیوزمکس طی آخر هفته، چند روز پس از انتخابات سراسری سه‌شنبه که بدون نتیجه قطعی پایان یافت، نگرانی خود را از مواضع انتقادی برخی نمایندگان عربی راه‌یافته به کنست درباره اسرائیل و خودداری آن‌ها از محکوم کردن حمله هفتم اکتبر به رهبری حماس ابراز کرد.
او گفت مشارکت دادن این نمایندگان در ائتلاف دولتی «نگران‌کننده» خواهد بود.
هاکبی گفت: «برخی از آن‌ها آشکارا کشوری را که می‌خواهند بخشی از آن باشند، محکوم کرده‌اند... آن‌ها، به‌گمانم، هیچ محکومیت واقعی‌ای درباره کاری که حماس در هفتم اکتبر انجام داد، ابراز نکرده‌اند.»
او افزود: «اگر موضع آن‌ها در دولت نیز همین باشد، مشارکت دادنشان در دولت برای هر کسی نگران‌کننده خواهد بود.»
هاکبی در مصاحبه‌ای جداگانه با شبکه «نیوزنیشن» استدلال کرد که حمله هفتم اکتبر چشم‌انداز سیاسی اسرائیل را تا حد زیادی به سمت راست سوق داده و اختلاف‌نظر میان احزاب اصلی این کشور درباره امنیت ملی را کاهش داده است.
سفیر آمریکا گفت: «فکر می‌کنم برای آمریکایی‌ها مهم است که بدانند در موضوع امنیت ملی، میان احزاب مختلف تفاوت چندانی وجود ندارد؛ به‌جز شاید احزاب عرب. زیرا حقیقتاً پس از هفتم اکتبر دیگر جناح چپی که بتوان از آن سخن گفت، در اسرائیل باقی نمانده است. آن جریان عملاً محو شد.»
اظهارات هاکبی درباره تحقیقات شین‌بت پیرامون دخالت خارجی در انتخابات
هاکبی در مصاحبه خود با نیوزمکس، تحقیقات جاری شین‌بت (سازمان امنیت داخلی اسرائیل) درباره ادعاهای مربوط به دخالت خارجی در انتخابات را «جدی» توصیف کرد، اما پذیرفت که هنوز نتایج این تحقیقات مشخص نشده است.
او گفت: «این تحقیقات در جریان است و یک تحقیق بسیار جدی و در بالاترین سطح محسوب می‌شود.»
وی افزود: «ما هنوز از نتایج این تحقیقات اطلاعی نداریم.»


نظرات شما