اخبار محرمانه

آخرين مطالب

انتقاد شدید از «صیاد»»/ درباره بنی‌صدر فیلم ساخته اید یا شهید صیاد شیرازی؟! فرهنگی اجتماعی

انتقاد شدید از «صیاد»»/ درباره بنی‌صدر فیلم ساخته اید یا شهید صیاد شیرازی؟!
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرهیختگان / شهر پر از بیلبوردهای تبلیغاتی است که در آن مردم را به تماشای یک فیلم فرامی‌خواند، اما در بیشتر این تابلوها، جای قهرمان داستان، یعنی «شهید علی صیاد شیرازی» خالی است و حضور «ابوالحسن بنی‌صدر» به‌عنوان مهم‌ترین قطب منفی اثر در آن‌ها پرتکرارتر است.
فیلم سینمایی «صیاد» هم در واقعیت به جای شناساندن چهره ویژه‌ای همچون «شهید علی صیاد شیرازی» به مخاطبان جوان‌تر سینما و تبدیل آن به «اسم خاص» در ذهنیت این دسته از تماشاگران به‌طور ناخواسته به بیان خصوصیات و ویژگی‌های بنی‌صدر می‌پردازد و به اثری پرتره، اما در مورد بدمن ماجرا تبدیل می‌شود.
«صیاد» پس از «پایی برای پرواز» و «کلبه» سومین فیلم بلند داستانی «جواد افشار» محسوب می‌شود که اگر نسبت به دو ساخته قبلی بدتر نباشد به‌هیچ‌وجه بهتر نیست. در واقع افشار در دومین پروژه بلندپروازانه‌اش پس از سریال پرهزینه «کیمیا» به سراغ روایت بخش‌هایی از زندگی فرمانده نیروی زمینی ارتش رفته ولی از نتیجه کار چنین برمی‌آید که فیلم هنوز تبدیل به یک «اثر» نشده و در حد کلیپ‌ها و آیتم‌های نمایشی تلویزیونی باقی مانده است.
قرار فیلم‌ساز با ما احیاناً این است که در هنگام تماشای صیاد به شناخت دقیق‌تری از این قهرمان دست یابیم و احساس مثبت‌مان نسبت به او را برانگیخته کنیم که در این‌صورت می‌توان به تیم تولید این فیلم به‌خاطر نیت خیرشان آفرین گفت، اما وقتی که وارد جهان بی‌منطق و پادرهوای اثر می‌شویم تمام آن تحسین‌های اولیه را از فیلم‌سازش پس می‌گیریم!
صیاد که در ادامه پروژه ساخت فیلم و سریال در مورد فرماندهان دفاع مقدس قرار دارد نه‌تنها مانند بیشتر آن‌ها به فرم نمی‌رسد بلکه اساساً «شناخت سوژه» برایش تبدیل به «مسئله اساسی» نمی‌شود و فیلم مدام دور آدم‌ها و موضوعات متعدد می‌چرخد و بدون آن که آورده‌ای برای مخاطبش داشته باشد به تیتراژ پایانی می‌رسد. ما قرار است از پس تماشای کشمکش میان صیاد شیرازی با بنی‌صدر و همراهانش به شناخت دقیق‌تری از قهرمان داستان برسیم، 
ولی فیلم‌ساز با نابلدی تمام، زاویه‌دید دوربینش را به‌طرف بنی‌صدر سوق می‌دهد و در مقایسه با صیاد شیرازی پرداخت بیشتر و حتی به شکل ناخواسته نگاه همدلانه‌تری نسبت به او دارد! به همین خاطر هم است که فیلم مصالح لازم برای بیان تفسیرهای زمان‌پریشانه را فراهم می‌کند و اکت‌ها و تصمیمات سیاسی رئیس‌جمهور مخلوع را در ترازوی امروز می‌گذارد. 
این البته تنها ایراد مهم و اساسی صیاد نیست و ما به‌عنوان مخاطب سینما نسبت به چرایی حضور او در عملیات‌های مختلف و دفاعش از نیروهای نظامی و همچنین ایده‌اش مبنی بر همگرایی سپاه و ارتش در میدان نبرد هیچ درکی پیدا نمی‌کنیم. اینجا دقیقاً نقطه‌ای بود که فیلمنامه‌نویس باید پیش از هر چیز فکرش را می‌کرد و از انگیزه‌های درونی و بیرونی برای حضور همه‌جانبه در جنگ پرده برمی‌داشت تا تماشاگر نسبت به چندوچون اقدامات او به‌درستی آگاه می‌شد و صیاد را به همراه تمام ویژگی‌های مثبت و نقاط ضعفش در راه پرداخت و قوام شخصیت درک می‌کرد، اما فیلمنامه و اجرا در یک اتحاد نامبارک دست به ساخت اثری زده‌اند که همان اطلاعات و محفوظات پیشینی ما در مورد شهید صیاد شیرازی را به شکلی ابتر و فشرده تکرار می‌کند؛ با این تفاوت که مطالعه آنچه بر این شهید در طول دوران حیاتش گذشته ما را از تماشای این فیلم کاملاً بی‌نیاز می‌کند.
تعدد موضوعات که رفت‌وآمد آدمک‌ها به درون قاب را منطقی جلوه می‌دهد مورد دیگری است که اجازه ساخته‌شدن شخصیت سینمایی کاراکتر محوری ماجرا را نمی‌دهد. در واقع بیننده نمی‌تواند با وجوه سینمایی شخصیت صیاد ارتباط بگیرد و برای قرارگرفتن در مسیر قصه، حفره‌های عمیق و پر ناشدنی روایت را باتوجه‌به پیش‌فرض‌های خود جلو ببرد.
این البته تنها جنبه منفی این شیوه از روایت نیست و باید اشاره کرد که فیلم‌ساز عجله زیادی دارد تا توجه مخاطب را از اصل به سمت حاشیه بکشاند و او را با پرش ذهنی مواجه کند؛ حاشیه هم چیزی جز پرداختن به بگومگوی فرماندهان سپاه و ارتش در چادر فرماندهی و شوخی سطحی با اسامی عملیات‌های مختلف و اشاره به مسئله ایرانیت و ساختن یک دیگری در برابر زبان عربی نیست. 
فیلم در ادامه هم راه را بر ارائه تفسیرهای زمان‌پریشانه و آناکرونیستی باز می‌گذارد و برای نزدیک‌کردن احوال شهید صیاد شیرازی به حال اکنون سازندگانش از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند و قرائتش از دفاع مقدس را موضوع تفسیرهای مد روز قرار می‌دهد. 
حضور «مارال بنی‌آدم» به‌عنوان همسر شهید نیز حتی باوجود پیوند زناشویی‌اش در واقعیت بیرونی با «علی سرابی» هم مصداق ندارد و ما نمی‌فهمیم که بیان احوالات درونی شهید صیاد شیرازی از زبان همسرش از کدام منطق سینمایی پیروی می‌کند. علی‌القاعده فیلم باید می‌توانست منطق استفاده از صدای مارال بنی‌آدم به‌عنوان راوی را توجیه‌پذیر جلوه دهد و اثر را با نماهایی از همسر شهید در مقام روایت‌کننده ماجرا به تصویر دربیاورد، اما حتی این اتفاق در تدوین هم نمود پیدا نکرد تا اثر به کلیپی مطول از صدای توپ و تانک که توانایی حفظ راکورد صحنه را هم ندارد بدل شود. در واقع، فیلم‌ساز همسو با بیلبوردهای تبلیغاتی فیلمش در سطح شهر از شهید صیاد شیرازی به‌عنوان «مک‌گافین» آدم‌های مسئله‌داری همچون «بنی‌صدر» و همپالگی‌هایش بهره برده که این اتفاق در نوع خودش جالب‌توجه است. 

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1358784/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش 2برابر مشکلات روان به‌خاطر استرس کاری

پزشکیان عازم مشهد شد

پاداش جاه‌طلبی با قهرمانی

سرمقاله اطلاعات/ استقامت و مداومت

رونمایی پوتین از باشگاه ورزشی و شخصی خود

چهره ها/ الناز حبیبی با موی 2 رنگ در پوستر یک فیلم

دغدغه عجیب و جالب «فلامک جنیدی» در لندن!

صحبت کردن صحرا اسداللهی با گویش روستایش

راز چهره‌های عجیب عروسک‌های صداوسیما!

بازنگری در قانون مهریه؛ عدالت در تعهدات یا بازتولید ناعدالتی؟

هزینه 270 میلیونی دریافت وام جدید خرید مسکن

واکنش کرملین به گمانه‌زنی‌ها درباره دیدار پوتین و ترامپ در عربستان

سکانس بهترین فیلم‌های ایرانی به مناسبت «روز بازیگر»

رشد دوباره قیمت جهانی طلا

وعده‌ای جدید برای قطار تهران - مشهد 6 ساعته!

عارف: برای حل بحران آب ‌همه نهادهای حاکمیتی باید کمک کنند

تماس تلفنی مودی با پوتین درباره تنش‌ها با پاکستان

جاری‌شدن سیل در شهر اشغالی «دیمونا»

توئیت کایا کالاس درخصوص گفتگوی تلفنی با عراقچی

وزیر خارجه پاکستان برای مذاکرات ایران و آمریکا آرزوی موفقیت کرد

سرمقاله وطن امروز/ تیغی که دیگر کند شده است

چرا دونالد ترامپ دیگر به مایک والتز اعتماد نداشت؟

چهره ها/ شباهت فوق العاده «نفس بازغی» به مادرش در این عکس قدیمی

صحرا اسداللهی: جرقه علاقه بازیگری در من 7 سالگی زده شد

بیوگرافی «مل گیبسون»/ یکی از جذاب‌ترین های هالیوود

3 هدف عراقچی از سفر به پاکستان

رشد عجیب 50 درصدی مصرف برق در میانه بهار

وزارت بهداشت غزه: 57 کودک به دلیل سوءتغذیه جان خود را از دست داده‌اند

امیدواری بغداد و دوحه درباره نتایج مثبت مذاکرات ایران و آمریکا

سرمقاله فرهختگان/ 2 کارت بازنده در دست ترامپ

جریمه یک میلیون دلاری آمریکا برای مخالفت با اسرائیل

خاطره خنده‌دار صحرا اسداللهی از قند دزدیدن در دوران کودکی

پزشکیان: برق ادارات بدون پنل خورشیدی در تابستان قطع می‌شود

نقص فنی باعث بازگشت هواپیمای مسیر تهران - بوشهر به مبدا شد

اکران آنلاین «سه جلد» از 16 اردیبهشت

بوسیدن موشک هایپرسونیک ایرانی توسط فیلمساز آمریکایی

خانم های خونه دار که شوهرتون بهتون خرجی نمی ده؛ چه طوری هزینه های شخصیتون رو برطرف می کنین؟

سرمقاله جوان/ گویی موشک یمنی‌ها به لندن خورد!

برآورد 3 تا 5 میلیارد دلاری خسارت در بندر شهید رجایی

وزیر جنگ پیشین اسرائیل: نتانیاهو فورا استعفا دهد

گزارش تل‌آویو درباره شکست پدافندی در مقابل موشک یمن

رایزنی «مودی» با فرماندهان نظامی هند برای مقابله با پاکستان

دوبله سریال «فرامانروا ته جویونگ» توسط چند بازیگر معروف

صحرا اسداللهی از حال و هوای روستای مادری خودش می‌گوید

دلایل یک اصلاح‌طلب که به استیضاح همتی رای مثبت داد

پوستر بنیاد در نمایشگاه کتاب با عنوان «سال‌ها با یاد یاران ماندگار» رونمایی شد

تسنیم: قطعی‌های برق 4 ساعته شد؛ گلایه مردم از خاموشی‌های بی‌برنامه

قدرت‌نمایی موشکی دوباره پاکستان در برابر هند

احتمال دیدار ترامپ و پوتین در عربستان

پس از بوش، رئیس‌جمهور کنیا هم کفش خورد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی