يکشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴
تحلیل ویژه

چرا امروز مذاکره با آمریکا برای ایران سخت شده است؟

چرا امروز مذاکره با آمریکا برای ایران سخت شده است؟
اخبار محرمانه - اطلاعات /متن پیش رو در اطلاعات منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست مهدی ذاکریان، تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: متاسفانه در روزهایی که حضور ما ...
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اطلاعات /متن پیش رو در اطلاعات منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مهدی ذاکریان، تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: متاسفانه در روزهایی که حضور ما در منطقه بالا و سرمایه اجتماعی نظام سیاسی بیشتر از امروز بود، همه همنوا با ترامپ، محمد بن سلمان و نتانیاهو به برجام حمله کردند تا فرصت های ارزشمندی از دست رفت.
مهدی ذاکریان، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفتگو با «اطلاعات آنلاین» در واکنش به اظهارات متناقض دونالد ترامپ درباره توافغق با ایران اظهار داشت: اینکه آمریکایی ها می گویند «یا مذاکره می کنید، یا جنگ می‌کنیم» به این معنی است که متوجه هستند در مذاکره با ایران بالاترین امتیاز را می توانند به دست بیاورند اما حالا که قید تحرک نظامی را بزنند، بنا را بر مذاکره گذاشته اند تا به خواسته های شان در قبال ایران برسند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد:‌ نه تنها فقط آمریکایی ها، بلکه در دانش روابط بین الملل وقتی در پی تحقق اهداف با دیپلماسی می روند، در راند اول مذاکره همه خواسته ها مطرح نمی شود. حتی پیش از شروع گفت و گو، خواسته های واقعی پنهان می شود تا با طرح خواسته های نمادین طرف مقابل متقاعد شود که لبخند محبت نشان بدهد. در گام بعدی کم_کم سراغ مطالبه های اصلی می روند و مورد به مورد شرایطش را تحمیل می کنند. در واقع ترامپ الان آمده و با معرفی ویتکاف اینطور می گوید که درصدد تعامل با ایران است. با این حال شرایط خودشان را پله_پله به ایران تحمیل می کنند.
او افزود: وقتی طرف مذاکره بداند، پشتوانه مردمی طرف مقابل خدشه‌دار شده و مشارکت سیاسی پایین است، به خودیِ خود سوءاستفاده کرده و به فکر تحمیل اهداف خودش می افتد. بنابراین هر چقدر که مذاکرات پیش می رود، ویتکاف مطالبه های جدیدتری مطرح می کند و ترامپ هم از اساس خواستار خنثی کردن ایران در مناسبات منطقه شده می شود تا بتوان گفت، شرایط قدیمی پمپئو توسط دولت ترامپ مطرح می شود.
وی توضیح داد: در واقع وقتی در بحث مذاکره نسبت به وقت شناسی بی توجهی کنیم، مبتلا به شرایطی می شویم که دستِ پایین را در مذاکره خواهیم داشت. متاسفانه در روزهایی که حضور ما در منطقه بالا و سرمایه اجتماعی نظام سیاسی بیشتر از امروز بود، همه از جمله روشنفکر، امنیتی، نظامی، سیاست مدار، اقتصاد دان همنوا با ترامپ، محمد بن سلمان و نتانیاهو به برجام حمله کردند تا به همین راحتی فرصت های ارزشمندی از دست رفت تا الان در شرایطی که جایگاه ایران در منطقه تغییر کرده و اقتصاد در بحران است، وارد مذاکره شده ایم. کاملا طبیعی است در چنین موقعیتی آمریکا خودش را بالاتر ببیند و بخواهد همه مطالباتش را به ایران تحمیل کند! به هرحال همه کشورها تلاش می کنند، بیشترین نفع را برای کشور و مردم خودشان به دست بیاورند.
ذاکریان یادآور شد: فرصت سوزی ها موجب شده است، ایران در موقعیت سختی با آمریکا به مذاکره بپردازد.
بازار


نظرات شما