المانیتور به نقل از منابع اسرائیلی: بهترین گزینه ترامپ برای کسب صلح نوبل، پرونده ایران است
سیاسی
بزرگنمايي:
اخبار محرمانه - انتخاب / اسرائیل با نگرانی به کاهش محبوبیت ترامپ در نظرسنجیها نگاه میکند. یک منبع ارشد دیپلماتیک اسرائیلی گفت: «رئیسجمهور در حال حاضر در هیچ جبههای موفق نبوده است. او نتوانسته جنگ در اوکراین را متوقف کند، مسائل تعرفهای خسارات زیادی زده، و جنگ در غزه هم هیچ نشانی از پایان ندارد. در حال حاضر، بهترین گزینه او برای کسب جایزه صلح نوبل، پرونده ایران است و این از اظهاراتش هم کاملاً پیداست. ما نگرانیم که در نهایت صبرش تمام شود و به [فرستادهاش، استیو] ویتکاف دستور دهد توافقی را به هر قیمتی امضا کند.»
المانیتور نوشت: یکی از منابع ارشد دیپلماتیک اسرائیل به شرط ناشناس ماندن گفته است: «ما نباید طوری دیده شویم که گویی در حال کارشکنی در مذاکراتی هستیم که ترامپ با ایرانیها انجام میدهد. این میتواند به ضررمان تمام شود و آسیب عظیمی به ما بزند، بهویژه که واقعاً هیچ نقشی در این انفجار نداریم.»
با توجه به مذاکرات جاری میان واشنگتن و تهران، دشوار است باور کنیم که اسرائیل بخواهد چنین روندی را با انجام یک انفجار خراب کند.
یک منبع دیپلماتیک غربی در خاورمیانه به شرط ناشناس ماندن به «المانیتور» گفته است: «هیچ چیز برای نتانیاهو بدتر از آن نیست که ترامپ او را بهعنوان کسی بشناسد که مانع کسب جایزه صلح نوبل برایش شده است.»
بازار 
سناریوهای مختلف
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، معمولاً دوست دارد با تیم خود سناریوهای مختلف را شبیهسازی کند تا پیامدهای احتمالی مسائل استراتژیک را پیشبینی کند. یکی از منابع نزدیک به نتانیاهو به «المانیتور» گفته: «با این رئیسجمهور، هر چیزی ممکن است. سناریوهای مختلفی مطرحاند؛ از یک حمله نظامی قدرتمند آمریکا به ایران گرفته تا توافقی ضعیف که باعث شود مردم حسرت توافق دوران اوباما را بخورند.»
او افزود: «عدم قطعیت در مورد رفتار ترامپ، از یک طرف امیدبخش است ـ چون بر خلاف دولتهای دموکرات، احتمال حمله نظامی از سوی آمریکا واقعیتر است ـ اما از طرف دیگر نگرانی زیادی هم ایجاد میکند، بهویژه با توجه به دینامیک سه دور مذاکراتی که تاکنون انجام شده.»
برای نتانیاهو، توافقی که ترامپ با ایران ترتیب دهد ـ شبیه به همان توافقی که در سال 2018 به آن پشت پا زد ـ شکستی بزرگ در مأموریتش برای توقف برنامه هستهای ایران خواهد بود. مقامات اسرائیلی همچنین معتقدند ترامپ مذاکرات را بیشتر بر اساس «احساسات شخصی» پیش میبرد تا درک دقیق از تبعات راهبردی توافقی که نتانیاهو آن را تهدیدی وجودی برای اسرائیل میداند.
منبع نزدیک به نتانیاهو گفت: «اگرچه ترامپ گزینه نظامی را رد نکرده، اما تقریباً هر روز تأکید میکند که خواهان توافق است، و ایرانیها از این استفاده میکنند. روش ایران، فرسایش است. آنها مذاکرات را ابزاری برای یک پیروزی بدون جنگ میدانند. آمریکاییها هیچ تجربهای در مواجهه با این نوع چانهزنی ایرانی ندارند.»
هیچکس در اسرائیل توهمی درباره حمله قریبالوقوع به ایران ندارد؛ نه از سوی اسرائیل و نه از طرف آمریکا. با این حال، اسرائیل نگران آن است که رئیسجمهور ایالات متحده با هدف تقویت صنعت تسلیحات آمریکا و عقد قراردادهای بزرگ در سفر آتیاش به عربستان سعودی، تمایلی به ایجاد بیثباتی در منطقه نداشته باشد.
اسرائیل همچنین با نگرانی به کاهش محبوبیت ترامپ در نظرسنجیها نگاه میکند. یک منبع ارشد دیپلماتیک اسرائیلی گفت: «رئیسجمهور در حال حاضر در هیچ جبههای موفق نبوده است. او نتوانسته جنگ در اوکراین را متوقف کند، مسائل تعرفهای خسارات زیادی زده، و جنگ در غزه هم هیچ نشانی از پایان ندارد. در حال حاضر، بهترین گزینه او برای کسب جایزه صلح نوبل، پرونده ایران است و این از اظهاراتش هم کاملاً پیداست. ما نگرانیم که در نهایت صبرش تمام شود و به [فرستادهاش، استیو] ویتکاف دستور دهد توافقی را به هر قیمتی امضا کند.»
اسرائیل خارج از حلقه تصمیمگیری
تأکید اخیر ترامپ در مصاحبه با مجله تایم که اجازه نخواهد داد اسرائیل او را به جنگ با ایران بکشاند، و اینکه بهزودی با تهران به توافق خواهد رسید، ذهنیت او را نشان میدهد و نگرانیهای اسرائیل را تشدید کرده است.
یک منبع سیاسی اسرائیلی گفت: «بزرگترین مشکل ما این است که از روند تصمیمگیری کنار گذاشته شدهایم. در حال حاضر، هیچ تأثیر واقعی بر روند اتفاقات نداریم.»
این منبع افزود که پافشاریهای مداوم نماینده نتانیاهو، وزیر امور راهبردی ران درمر، بر هشدار به مقامات آمریکایی در مورد خطرات توافق با تهران، او را به مزاحم تبدیل کرده و ممکن است باعث شود ترامپ عکس آن را انجام دهد.
ارزیابیها درباره پیشرفت ایران بهسوی ساخت بمب هستهای متفاوت است. بر اساس ارزیابی اطلاعاتی آمریکا، ایران حدود 7 ماه با چنین توانایی فاصله دارد، در حالی که اسرائیل معتقد است این بازه حدود 18 ماه است. در عین حال، ارزیابی غالب در هر دو کشور این است که ایران فعلاً در حال تلاش برای تبدیل اورانیوم غنیشده به سلاح قابل استفاده نیست.
یک منبع ارشد دیپلماتیک اسرائیل گفت: «این یعنی تهدید فوری نیست. یک پنجره زمانی کوتاه، اما قطعی برای توافق وجود دارد و ترامپ در تلاش است تا از آن نهایت استفاده را ببرد.»
برای نتانیاهو، وضعیت ایدهآل، شکست مذاکرات آمریکا و ایران است، آنهم بهگونهای که باعث شود ترامپ از شدت خشم، دستور حمله نظامی به تأسیسات هستهای ایران را صادر کند.
برخی در اسرائیل معتقدند که چنین نتیجهای هنوز محتمل است. یک منبع دیپلماتیک اسرائیلی گفت: «هنوز شکافهای زیادی بین ایران و آمریکا وجود دارد؛ چه در مورد غنیسازی اورانیوم در خاک ایران و چه در مورد آینده برنامه موشکی ایران.»
با این حال، به نظر میرسد نتانیاهو درباره چشمانداز توافق هستهای، با توجه به وضعیت عمومی ترامپ، واقعگرا شده است.
یکی از منابع نزدیک به نتانیاهو به «المانیتور» گفت: «ترامپ بهشدت نیاز به یک دستاورد دارد. آنچه که کمترین نیازش است، جنگ است.»
نتانیاهو بهخوبی میداند که گزینههای او برای مقابله با توافق احتمالی، تقریباً به صفر رسیده است. در سال 2015، نتانیاهو تلاش کرد از طریق دور زدن باراک اوباما و جلب حمایت کنگره، از امضای توافق با ایران جلوگیری کند. آن تلاش در آن زمان شکست خورد، اما سه سال بعد وقتی ترامپ به توصیه او گوش داد و امضای آمریکا را از توافق پس گرفت، موفق شد.
اکنون نتانیاهو تمایلی به زیر سؤال بردن ترامپ در این پرونده ندارد. یکی از دستیارانش در گفتگو با «المانیتور» اعتراف کرد: «تمام کاری که نتانیاهو میتواند بکند، این است که سکوت کند یا دندان روی جگر بگذارد و از ترامپ تعریف کند.»
لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1357474/