اخبار محرمانه

آخرين مطالب

تبعات شکست پاشینیان در انتخابات محلی ارمنستان بین الملل

تبعات شکست پاشینیان در انتخابات محلی ارمنستان
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - تسنیم / نتایج ضعیف انتخابات محلی و قدرت‌گیری اپوزیسیون (از جمله طرفداران روسیه) در شهرهای کلیدی، پاشینیان را تضعیف کرده و به نزدیکی مجدد به مسکو واداشته است. این امر چشم‌انداز اصلاح قانون اساسی و صلح با آذربایجان و ترکیه را مبهم می‌کند.
«نیکول پاشینیان» نخست‌وزیر ارمنستان، پس از برگزاری انتخابات محلی زودهنگام در شهرهای گیومری و پاراکار در اواخر ماه مارس 2025، با فضایی سیاسی پرتلاطم و آشفته روبروست. 
هرچند انتخابات شهرداری‌ها ممکن است در نگاه اول کم‌ اهمیت جلوه کند، اما نتایج انتخابات 30 مارس، بازتاب‌دهنده وضعیت سیاسی در سطح ملی است.
حزب حاکم «پیمان مدنی» به رهبری پاشینیان، در هیچ‌یک از این دو منطقه موفق به کسب اکثریت آرا نشد. این انتخابات به طور گسترده‌ای به مثابه یک همه‌پرسی درباره عملکرد و محبوبیت پاشینیان تلقی شد؛ نخست‌وزیری که طبق آخرین نظرسنجی‌ها (ژانویه 2025)، تنها حدود 11 درصد محبوبیت دارد. این نتایج، بقای سیاسی پاشینیان را با تردیدهای جدی مواجه کرده است.
شکست نمادین در گیومری
شکست در گیومری، دومین شهر بزرگ ارمنستان و محل استقرار پایگاه 102 نظامی روسیه، برای پاشینیان اهمیتی نمادین دارد. او در سال 2018، راهپیمایی معروف خود برای سرنگونی دولت وقت را از همین شهر آغاز کرده بود. 
در انتخابات اخیر گیومری، نامزد حزب پاشینیان تنها 36.21 درصد آرا را کسب کرد و در مقابل، واردان گوکاسیان، شهردار اسبق و بسیار جنجالی این شهر که این بار از طرف حزب کمونیست نامزد شده بود، با کسب 20.5 درصد آرا دوم شد.
سایر احزاب مخالف نیز در مجموع آرای قابل توجهی کسب کردند و حزب حاکم نتوانست اکثریت کرسی‌های شورای شهر را به دست آورد. حتی یک ائتلاف جدید فراپارلمانی طرفدار اتحادیه اروپا که گفته می‌شد به پاشینیان نزدیک است، نتوانست حد نصاب 6 درصدی را کسب کند.
پیروزی گوکاسیان بسیار غیرمنتظره بود. او سوابق بحث‌برانگیزی از جمله اتهامات فساد و خشونت در دوران شهرداری خود (1999-2012) دارد. با این حال، تمامی احزاب مخالف حاضر در شورای شهر جدید گیومری، از انتخاب او به عنوان شهردار حمایت کردند، حتی حزبی که یکی از اعضای خود را در نتیجه درگیری با بستگان گوکاسیان از دست داده بود! این امر نشان‌دهنده عزم مخالفان برای کنار زدن حزب حاکم به هر قیمتی است.
پیامدهای سیاسی و ژئوپلیتیکی
کنترل اپوزیسیون بر شورای شهر گیومری، برنامه‌های غرب‌گرایانه و تلاش‌های پاشینیان برای عادی‌سازی روابط با ترکیه را با مشکل مواجه می‌کند. گوکاسیان چهره‌ای به شدت طرفدار روسیه و مخالف ترکیه است و پس از انتخاب به شهرداری، خواستار تشکیل «کشور متحد» با روسیه به سبک بلاروس شده است.
این در حالی است که عادی‌سازی روابط با ترکیه و بازگشایی راه‌آهن گیومری-قارص، یکی از محورهای سیاست خارجی پاشینیان برای کاهش وابستگی به روسیه و نزدیکی به غرب محسوب می‌شود. همزمان، تحقیقات کیفری علیه گوکاسیان به اتهام تلاش برای خرید رأی و حمل سلاح غیرمجاز نیز در جریان است.
در منطقه پاراکار در نزدیکی ایروان نیز، حزب اپوزیسیون «کشور زنده» که گفته می‌شود با روبن واردانیان، تاجر ثروتمند ارمنی-روسی (که هم‌اکنون در باکو در بازداشت و محاکمه به سر می‌برد) مرتبط است، با کسب بیش از 56 درصد آرا به پیروزی قاطعی دست یافت.
این نتایج باعث شد برخی تحلیلگران از «آغاز پایان» دوران پاشینیان سخن بگویند، هرچند شاید این پیش‌بینی‌ها کمی زودهنگام باشد. حامیان دولت استدلال می‌کنند که حزب حاکم پیشتر نیز در انتخابات محلی گیومری شکست خورده بود و افزایش چشمگیر مشارکت مردمی در انتخابات اخیر (از 24 درصد در سال 2021 به بیش از 42 درصد) لزوماً به معنای رویگردانی کامل از پاشینیان نیست. خود پاشینیان نیز در بیانیه‌ای تلاش کرد نتایج را کم‌اهمیت جلوه دهد و آن را نمونه‌ای از یک انتخابات دموکراتیک خواند.
چالش‌های پیش رو؛ از قانون اساسی تا توازن میان مسکو و غرب
با این حال، نادیده گرفتن پیامدهای سیاسی این شکست‌ها دشوار است. پاشینیان برای پیشبرد برنامه‌های کلیدی خود، به‌ویژه برگزاری همه‌پرسی برای تغییر قانون اساسی (که آن را پیش‌نیاز امضای پیمان صلح با جمهوری آذربایجان می‌داند) و عادی‌سازی روابط با باکو و آنکارا، نیاز به کسب اکثریت مطلق در انتخابات پارلمانی سال 2026 دارد. نتایج اخیر و انرژی گرفتن اپوزیسیون، دستیابی به این هدف را دشوارتر از پیش می‌کند.
در این میان، زمزمه‌هایی درباره احتمال تلاش پاشینیان برای تغییر سیستم پارلمانی از طریق همه‌پرسی قانون اساسی نیز شنیده می‌شود، هرچند شهردار ایروان اخیراً این گمانه‌زنی‌ها را رد کرده است.
پیچیدگی‌های منطقه‌ای نیز مزید بر علت شده است. امضای پیمان صلح با باکو به تغییر قانون اساسی ارمنستان گره خورده و در عین حال، نشانه‌هایی از تلاش روسیه برای تعامل مجدد و افزایش نفوذ در منطقه، محاسبات را پیچیده‌تر می‌کند.
در همین راستا، پذیرش دعوت ولادیمیر پوتین توسط پاشینیان برای شرکت در مراسم 9 مه (روز پیروزی) در مسکو – پس از غیبت در سال گذشته – به عنوان گامی برای کاهش تنش در روابط با روسیه تلقی شد. گزارش‌هایی نیز مبنی بر دستور پاشینیان به مقامات دولتی برای ازسرگیری تماس‌ها با همتایان روس در اواخر ماه مارس منتشر شده است.
این نشان می‌دهد که پاشینیان در حال تلاش برای ایجاد توازنی دشوار است. فاصله گرفتن از مسکو به معنای قطع کامل وابستگی‌ها نیست؛ ارمنستان همچنان در بخش‌های اقتصادی و انرژی به شدت به روسیه وابسته است و برای دسترسی به اروپا از طریق قفقاز جنوبی و ایفای نقش در کریدور میانی، نیازمند بازگشایی مرز با ترکیه است؛ هدفی که باکو با آن مخالف است و آن را در راستای به حاشیه راندن گرجستان (متحد نزدیک باکو) می‌بیند.
نخست‌وزیر ارمنستان برای بقای سیاسی و موفقیت در انتخابات آتی، باید بتواند چشم‌اندازی قانع‌کننده از «ارمنستان واقعی» به مردم ارائه دهد؛ ارمنستانی که بر شکست نظامی، رکود اقتصادی و انزوای منطقه‌ای غلبه کرده باشد. اما خاطره «انقلاب مخملی» 2018 برای بسیاری از ارامنه رنگ باخته و اکنون میراث پاشینیان بیشتر با از دست دادن قره‌باغ و کشمکش‌های قدرت در داخل و منطقه تعریف می‌شود.
پاشینیان تاکنون از عدم وجود یک «نیروی سوم» قدرتمند و متحد که بتواند بخش بزرگی از جامعه ناراضی (که نه از او و نه از اپوزیسیون سنتی حمایت می‌کنند) را نمایندگی کند، سود برده است (کشمکش میان سرژ سارگسیان و روبرت کوچاریان، رهبران سابق، گواه این امر است). با این حال، تداوم این وضعیت، خطر تشکیل یک پارلمان معلق و بدون اکثریت قاطع در انتخابات آینده را، برای اولین بار در تاریخ ارمنستان پس از استقلال، افزایش می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1354811/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

ادعای ترامپ: موفق‌ترین 100 روز در تاریخ آمریکا را سپری کرده‌ایم

تیغ تا حالا سُریده روی پوستت؟!

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

تنش جدید در اسرائیل؛ آتش‌سوزی‌ها عمدی هستند؟

حمله پهپادی یمن علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا

خاطره جالب منتقد سینما از نقدی که نوشت و فراستی رد کرد!

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

روبیو: تصمیماتی در حوزه سیاست خارجی می‌گیریم که برای آمریکا خوب باشد

رژیم صهیونیستی 800 کودک را از حق تحصیل محروم خواهد کرد

وقتی دنبال شوهر عمه میگردی!

گشایش دفتر یادبود جان‌باختگان انفجار بندر شهید رجایی در نیویورک

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

وزیر خارجه پاکستان: به اقدامات تنش‌آمیز هند شدیداً پاسخ می‌دهیم

من هر روز نقش زنی رو بازی می‌کنم که...

دیوید فینچر و خبر جذابی که دروغ نبود

روسیه: هرگونه بیانیه ستیزه‌جویانه علیه ایران غیرقابل قبول است

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

شهباز شریف هند را به اقدامات تحریک آمیز متهم کرد

حمله هکرها به سامانه پرداخت الکترونیکی رژیم صهیونیستی

به یاد زنده یاد آتیلا پسیانی

9 فیلم پروانه نمایش گرفتند؛ از «سالن چهار» تا «آنتیک» و «آقای زالو»

توییت وزیر خزانه داری آمریکا درباره توسعه تهاجمی ایران در زمینه موشک‌ها و سایر قابلیت‌های تسلیحاتی

مناظره‌‌ی بی‌سابقه دو مقام سابق ایران و اسراییل بر سر برنامه هسته‌ای ایران

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

اوکراین: آتش‌بس 30 روزه می‌خواهیم

ترامپ: چین وضعیت بسیار بدی دارد

حبیب وسط خواستگاری چت میکنه!

حاشیه‌نگاری خبرنگار صداوسیما از روز بارانی حیاط دولت

عون: در سفر محمود عباس، مسئله سلاح فلسطینی‌ها در لبنان بررسی می‌شود

فرار دختر بی گناه از چنگال مرد دیو صفت

المانیتور به نقل از منابع اسرائیلی: بهترین گزینه ترامپ برای کسب صلح نوبل، پرونده ایران است

اعترافات جاسوس ارشد موساد که امروز اعدام شد

محسن مهدوی دانشجوی فعال حامی فلسطین در دانشگاه کلمبیا آزاد شد

درگذشت نایب رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

باید بین زن و بچش یک نفر رو انتخاب کنه

بهارستانی‌ها چه وعده‌هایی برای بهبود معیشت کارگران دادند؟

بادامچیان: آمریکا متوجه شده نمی‌‎تواند ایران را تحت فشار بگذارد

از مطالبات کارگران تا قول رئیس‌جمهور به آن‌ها در حاشیه مراسم روز کارگر

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی