اخبار محرمانه

آخرين مطالب

عراقچی؛ قدرت انتخاب یا تحمیل گزینه‌ها؟ مقاله

عراقچی؛ قدرت انتخاب یا تحمیل گزینه‌ها؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نکته قابل‌تأمل در اظهارات عراقچی تأکید بر «اجتناب از جنگ» به‌عنوان سیاست تهران در سال جدید است. این موضع‌گیری در نگاه نخست، منطقی و قابل‌درک به نظر می‌رسد، اما مسئله اساسی آن است که وقوع یا عدم وقوع جنگ در منطقه‌ای پرتنش مانند غرب آسیا، تنها به تصمیم تهران بستگی ندارد. در واقع، جنگ بیش از آنکه محصول تصمیمات تهران باشد، نتیجه مجموعه‌ای از متغیرهای منطقه‌ای و بین‌المللی است که تعدادی از آنها خارج از دایره کنترل ایران قرار دارند.
عبدالرحمن فتح الهی| «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، قطعا متمرکز بر دیپلماسی و اجتناب از جنگ است، مگر در جایی که جنگ اجتناب ناپذیر باشد که شرایط خود را دارد»؛ »؛ «راه برای مذاکرات غیرمستقیم باز است و از کانال‌های مختلف امکان انجام این کار را داریم»؛ «آمادگی صد در صدی در کشور وجود دارد، لذا مطمئنم که هیچکس حتی فکر تجاوز به ایران را نخواهد کرد.» و ... . 
این جملات و عباراتی از این دست، گفته‌های عباس عراقچی در بازه زمانی کمتر از یک هفته گذشته است. نویسنده بر این واقعیت آگاهی و اشراف دارد که در ارزیابی عملکرد وزیر، باید به ملاحظات ساختاری و محدودیت‌های نهادی در ترسیم سیاست خارجی ایران توجه داشت. ریل گذاری در مقوله دیپلماسی کشور بر مبنای «ساختار – کارگزار» تعریف می‌شود که در آن، وزارت امور خارجه و وزیر، به‌رغم نقش محوری در دیپلماسی اجرایی، نمی‌توانند به‌تنهایی تعیین‌کننده راهبردهای کلان باشند. بااین‌وجود، آنچه از مواضع و عملکرد عراقچی برمی‌آید، نشانگر این واقعیت است که او نه‌تنها در ایجاد ابتکار عمل در حوزه سیاست خارجی موفق نبوده، بلکه گاه از وزن حداقلی که برای یک وزیر در ساختار سیاست خارجی ایران متصور است، فراتر نرفته است. 
«اجتناب از جنگ»، گزینه ای که دست تهران نیست
برای نمونه، نکته قابل‌تأمل در اظهارات عراقچی تأکید بر «اجتناب از جنگ» به‌عنوان سیاست تهران در سال جدید است. این موضع‌گیری در نگاه نخست، منطقی و قابل‌درک به نظر می‌رسد، اما مسئله اساسی آن است که وقوع یا عدم وقوع جنگ در منطقه‌ای پرتنش مانند غرب آسیا، تنها به تصمیم تهران بستگی ندارد. در واقع، جنگ بیش از آنکه محصول تصمیمات تهران باشد، نتیجه مجموعه‌ای از متغیرهای منطقه‌ای و بین‌المللی است که تعدادی از آنها خارج از دایره کنترل ایران قرار دارند. 
شاهد مثال هم ناظر بر تحولات یمن و رفتار حوثی ها است که می‌تواند بر سطح تنش‌ها در سطح کلان تأثیر بگذارد. به‌رغم برخی گزارش‌ها مبنی بر تلاش تهران برای مهار بحران، بخشی از کنش‌های اخیر نشان می‌دهد که امکان گسترش دایره تنش به ایران وجود دارد. در چنین شرایطی، تأکید بر اجتناب از جنگ اگرچه می‌تواند در کاهش تنش‌ها مؤثر باشد، اما لزوماً به معنای جلوگیری قطعی از درگیری نیست. علاوه بر این، باید توجه داشت که در نظام بین‌الملل، جنگ نه‌تنها نتیجه اراده یک‌جانبه کشورها نیست، بلکه در بسیاری از موارد حاصل محاسبات نادرست، سوءبرداشت‌ها و پویایی‌های غیرقابل پیش‌بینی است. از این منظر، حتی اگر تهران سیاستی را دنبال کند که احتمال جنگ را به حداقل برساند، باز هم نمی‌توان با قطعیت از منتفی شدن آن سخن گفت. 
تحلیل سیاست خارجی ایران مستلزم نگاهی چندلایه به متغیرهای داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی است. در سطح داخلی، ایران همواره کوشیده است با حفظ آمادگی دفاعی و نظامی، بازدارندگی لازم را در برابر هرگونه تهدید ایجاد کند. این رویکرد را می‌توان در اظهارات اخیر عراقچی نیز مشاهده کرد که بر «آمادگی صددرصدی کشور» تأکید داشته و تصریح کرده که «هیچ‌کس حتی فکر تجاوز به ایران را نخواهد کرد». این موضع‌گیری، در عین آنکه حامل پیامی بازدارنده برای رقبا و دشمنان است، از سوی دیگر نشان‌دهنده آن است که تهران به‌خوبی نسبت به تهدیدات پیرامونی خود آگاهی دارد. اما به معنای آن نیست که چون تهران در اوج آمادگی قرار دارد پس بازیگران گزینه جنگ را منتفی می دانند.
در سطح منطقه‌ای، ایران در تلاش است تا با بهره‌گیری از دیپلماسی چندلایه، نقش فعالی در تحولات غرب آسیا ایفا کند. تلاش برای ایجاد توازن در روابط با بازیگران منطقه‌ای، تعامل با کشورهای همسایه و مدیریت بحران‌های جاری، بخشی از راهبرد سیاست خارجی تهران است. بااین‌حال، محیط منطقه‌ای ایران به‌شدت متغیر و سیال است، و هرگونه تحول غیرمنتظره می‌تواند معادلات را دگرگون سازد. اگرچه سیاست «اجتناب از جنگ» راهبردی معقول و مبتنی بر منطق سیاست‌ورزی است، اما در جهانی پرآشوب و در منطقه‌ای پرمخاطره مانند غرب آسیا، وقوع جنگ تنها به تصمیم یک‌جانبه کشورها بستگی ندارد. ایران در موقعیتی قرار دارد که باید به‌طور هم‌زمان، هم سیاست بازدارندگی را حفظ کند و هم مسیر دیپلماسی را باز نگاه دارد.
در چنین شرایطی، آنچه اهمیت دارد، نه‌فقط اعلام مواضع، بلکه اتخاذ راهبردهای عملی برای مدیریت بحران‌ها، کنترل سطح تنش و جلوگیری از تحمیل گزینه‌هایی است که تهران تمایلی به پذیرش آنها ندارد. لذا، موفقیت سیاست خارجی ایران در گروی آن است که چگونه بتواند از دل تهدیدات، فرصت‌هایی را برای تأمین و تقویت منافع ملی خود استخراج کند. 
رویکرد سنجیده یا انفعال؟
در نظام بین‌الملل، مدیریت روابط با قدرت‌های جهانی و اتخاذ رویکردی هوشمندانه در قبال تحرکات دیپلماتیک آنان از چالش‌های اساسی سیاست خارجی ایران محسوب می‌شود. در این چارچوب، یکی از مسائل کلیدی، چگونگی واکنش ایران به ابتکارات دیپلماتیک و فشارهای سیاسی بازیگران تأثیرگذار همچون ایالات متحده و اسرائیل است. لذا در نمونه دیگری، اظهارات عباس عراقچی مبنی بر اینکه «با توجه به نوروز و ماه رمضان، عجله‌ای در پاسخ به نامه ترامپ نداریم»، در نگاه نخست می‌تواند نشان‌دهنده یک رویکرد سنجیده و مدبرانه باشد. این اظهارات حاکی از آن است که ایران از تصمیم‌گیری‌های عجولانه پرهیز کرده و در عوض، در پی اتخاذ سیاست‌هایی است که تأمین حداکثری منافع ملی را تضمین کند. همچنین، تأکید بر باز بودن کانال‌های مذاکرات غیرمستقیم، از رویکردی انعطاف‌پذیر و واقع‌گرایانه در دستگاه دیپلماسی ایران حکایت دارد که دیپلماسی را همچنان به‌عنوان ابزاری اساسی برای حل‌وفصل بحران‌ها در نظر می‌گیرد. 
به رغم آنچه گفته شد، رویکرد تأخیری در واکنش به تحرکات دیپلماتیک رقبای بین‌المللی، چالشی مضاعف را پیش روی سیاست خارجی ایران قرار می‌دهد. برخلاف آنچه عراقچی عنوان کرده، واقعیت عرصه بین‌المللی این است که بازیگرانی مانند ایالات متحده و به‌ویژه اسرائیل در مسیر تحقق اهداف خود، منتظر فرآیندهای فرسایشی و تعلل دیپلماتیک ایران نمی‌مانند. تجربه نشان داده است که این بازیگران از هرگونه تعلل یا انفعال ایران برای تحمیل شرایط سخت‌تر و افزایش فشارهای سیاسی و اقتصادی بهره می‌برند. در چنین شرایطی، هرگونه تأخیر در اتخاذ مواضع و واکنش‌های به‌موقع می‌تواند موجب از دست رفتن فرصت‌های استراتژیک و تشدید فشارهای دیپلماتیک و امنیتی بر تهران شود. 
از منظر راهبردی، اتخاذ یک سیاست تعاملی، اما درعین‌حال فعال و هوشمندانه، می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای ایران باشد. حفظ اصول دیپلماسی در کنار اقداماتی که نشان‌دهنده آمادگی ایران برای پاسخگویی سریع و قاطع به تهدیدات و فشارهای خارجی باشد، می‌تواند ضمن کاهش آسیب‌پذیری‌های احتمالی، زمینه را برای تأمین منافع ملی کشور فراهم سازد. به‌ویژه در فضای متحول منطقه‌ای و بین‌المللی، توانایی پیش‌بینی و مدیریت بحران‌ها عاملی تعیین‌کننده در موفقیت سیاست خارجی خواهد بود. در نتیجه، اگرچه بهره‌گیری از فرصت‌هایی مانند ماه رمضان و تعطیلات نوروزی برای تنظیم بهتر دیپلماسی ایران قابل‌درک است، اما نباید از این مسئله غافل شد که رقبای منطقه‌ای و بین‌المللی ایران منتظر نخواهند ماند تا این دوره سپری شود. ازاین‌رو، سیاست خارجی کشور باید ضمن پرهیز از عجله در تصمیم‌گیری، از انفعال نیز بپرهیزد و با هوشمندی، سرعت عمل و ابتکار عمل، منافع ملی را در برابر سناریوهای مختلف حفظ کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1345253/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

ادعای ترامپ: موفق‌ترین 100 روز در تاریخ آمریکا را سپری کرده‌ایم

تیغ تا حالا سُریده روی پوستت؟!

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

تنش جدید در اسرائیل؛ آتش‌سوزی‌ها عمدی هستند؟

حمله پهپادی یمن علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا

خاطره جالب منتقد سینما از نقدی که نوشت و فراستی رد کرد!

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

روبیو: تصمیماتی در حوزه سیاست خارجی می‌گیریم که برای آمریکا خوب باشد

رژیم صهیونیستی 800 کودک را از حق تحصیل محروم خواهد کرد

وقتی دنبال شوهر عمه میگردی!

گشایش دفتر یادبود جان‌باختگان انفجار بندر شهید رجایی در نیویورک

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

وزیر خارجه پاکستان: به اقدامات تنش‌آمیز هند شدیداً پاسخ می‌دهیم

من هر روز نقش زنی رو بازی می‌کنم که...

دیوید فینچر و خبر جذابی که دروغ نبود

روسیه: هرگونه بیانیه ستیزه‌جویانه علیه ایران غیرقابل قبول است

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

شهباز شریف هند را به اقدامات تحریک آمیز متهم کرد

حمله هکرها به سامانه پرداخت الکترونیکی رژیم صهیونیستی

به یاد زنده یاد آتیلا پسیانی

9 فیلم پروانه نمایش گرفتند؛ از «سالن چهار» تا «آنتیک» و «آقای زالو»

توییت وزیر خزانه داری آمریکا درباره توسعه تهاجمی ایران در زمینه موشک‌ها و سایر قابلیت‌های تسلیحاتی

مناظره‌‌ی بی‌سابقه دو مقام سابق ایران و اسراییل بر سر برنامه هسته‌ای ایران

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

اوکراین: آتش‌بس 30 روزه می‌خواهیم

ترامپ: چین وضعیت بسیار بدی دارد

حبیب وسط خواستگاری چت میکنه!

حاشیه‌نگاری خبرنگار صداوسیما از روز بارانی حیاط دولت

عون: در سفر محمود عباس، مسئله سلاح فلسطینی‌ها در لبنان بررسی می‌شود

فرار دختر بی گناه از چنگال مرد دیو صفت

المانیتور به نقل از منابع اسرائیلی: بهترین گزینه ترامپ برای کسب صلح نوبل، پرونده ایران است

اعترافات جاسوس ارشد موساد که امروز اعدام شد

محسن مهدوی دانشجوی فعال حامی فلسطین در دانشگاه کلمبیا آزاد شد

درگذشت نایب رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

باید بین زن و بچش یک نفر رو انتخاب کنه

بهارستانی‌ها چه وعده‌هایی برای بهبود معیشت کارگران دادند؟

بادامچیان: آمریکا متوجه شده نمی‌‎تواند ایران را تحت فشار بگذارد

از مطالبات کارگران تا قول رئیس‌جمهور به آن‌ها در حاشیه مراسم روز کارگر

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی