اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رابطه دولت - ملت تحلیل ویژه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رابطه دولت - ملت
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد /« رابطه دولت - ملت » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم مهران بهنیا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اگرچه نباید حضور یک تیم با‌دانش و کارشناس را در بهبود عملکرد نظام سیاستگذاری اقتصادی بی‌تاثیر دانست، ولی این عامل هر‌چند شرط لازم برای حرکت یک اقتصاد به سمت توسعه است، اما شرط کافی نیست.
اقتصاد ایران طی 32 سال زمامداری 4رئیس‌جمهور بعد از جنگ، عملکرد مطلوبی نداشته و تورم دو رقمی و بالا، رشد اقتصادی نوسانی و شرایط نامطلوب اشتغال و فقر و نابرابری، خروجی این دوره بوده است. البته باید اشاره کرد در برخی دولت‌ها و بعضی دوره‌های کوتاه، میانگین شاخص‌های اقتصادی در وضعیت بهتری نسبت به دوره‌های دیگر بوده است، اما میانگین تورم بالای 10درصد را نمی‌توان به صورت مطلق عملکرد مطلوبی دانست، بلکه در مقایسه و به‌صورت نسبی می‌تواند بهتر باشد. بنابراین به‌نظر می‌رسد انتخابات و تغییر دولت‌ها نتوانسته اقتصاد ایران را در مسیر توسعه قرار دهد، بدین معنی که تغییر دولت‌ها، سیاست‌ها و برنامه‌های اقتصادی آنها نتوانسته ثبات اقتصادی، افزایش اشتغال و افزایش پایدار تولید همراه با توزیع متناسب منافع آن بین گروه‌های مختلف جامعه را در پی داشته باشد. اینکه چرا انتخابات و تغییر دولت طی چند دهه گذشته نتوانسته به نتایج مطلوبی در اقتصاد ایران منجر شود را می‌توان از زوایای مختلفی مورد بررسی قرارداد؛ یک دلیل می‌تواند به افراد برگردد و این‌گونه استدلال شود که این دولت‌ها بنا به ترکیب و رویکرد افراد نتوانسته‌اند در زمینه اقتصاد- و البته سایر حوزه‌ها- موفق عمل کنند. در این صورت باید دلایل ساختاری عدم‌حضور افراد و رویکردهای مناسب در انتخابات را علت‌یابی کنیم. اما فارغ از شانس یا موانع حضور افراد با دانش و با تجربه در عرصه انتخابات‌، می‌توان از ابعاد دیگری نیز این موضوع را واکاوی کرد. برای این منظور می‌توان این حالت را تصور کرد که با فرض ثبات سایر ساختارهای موجود در سیاست و اقتصاد ایران، اگر افراد مناسب- با شانس یا هر روش دیگری- در انتخابات حاضر و پیروز می‌شدند، عملکرد اقتصاد ایران در مسیر بهتری قرار می‌گرفت؟ آیا اساسا مشکل شرایط حاضر، صرفا نبود افراد مناسب برای سیاستگذاری صحیح اقتصادی است؟
البته که نباید حضور یک تیم با‌دانش و کارشناس را در بهبود عملکرد نظام سیاستگذاری اقتصادی بی‌تاثیر دانست. ولی این عامل هر‌چند شرط لازم برای حرکت یک اقتصاد به سمت توسعه است، اما شریط کافی نیست و نیاز است سایر ساختارها/ نهادهای سیاسی و اقتصادی نیز حداقل در تضاد با مسیر توسعه و منافع سیاستگذاران یا ذی‌نفعان توسعه قرار نداشته باشند. در ادامه این نوشتار صرفا به یک‌جنبه از این ساختارهای اقتصادی اشاره می‌شود.
طی دهه‌های گذشته به‌دلیل آنکه دولت/ حاکمیت در ایران مالک مستقیم درآمدهایی بوده که برای مصرف آن نیازی به اجازه گرفتن از مردم نداشته است، یک رابطه مالی ویژه بین دولت و مردم شکل گرفته که به یک تعادل بلندمدت سیاسی-اقتصادی تبدیل شده است. اینکه بخش اصلی درآمدهای دولت وابسته به آحاد اقتصادی باشد، به نقطه تعادل دیگری در رابطه مالی دولت و مردم می‌رسد که به کلی متفاوت از آن است که دولت منبع درآمدی داشته باشد که نیازی به مردم نداشته باشد. حتی درخصوص یک فرد نیز نشان داده می‌شود که اگر او درآمد دیگری غیر از درآمد کار خود داشته باشد انگیزه مشارکت او در اقتصاد کاهش می‌یابد. به‌طور مشابه در‌خصوص دولت نیز داشتن درآمد دیگری به غیر از درآمدهای مالیاتی، پاسخگویی آن را در قبال مردم کاهش می‌دهد و اما مهم‌تر اینکه رابطه مالی بین مردم و دولت بالعکس می‌شود. در شرایطی که درآمدهای دولت وابسته به مردم باشد، دولت کارگزار مردم است.‌ اما در اقتصاد ایران این رابطه برعکس شده است و هم مردم از دولت انتظار دارند که دولت در نقش قیم آنها به‌طور مستقیم- و نه به‌عنوان قاعده‌گذار و سیاستگذار- فراهم‌کننده بخش مهمی از مایحتاج زندگی باشد و دولت هم به‌واسطه درآمدهای نفتی دولتی- و نه ملی- به این باور رسیده است که برای محبوبیت خود باید صرفا به مردم وعده هزینه‌کردن بیشتر بدهد.
بنابراین آنچه که در انتخابات مختلف شاهد آن هستیم که کاندیداهای مختلف صرفا وعده‌ها و شعارهایی برای خرج کردن بیشتر می‌دهند، بدون آنکه برای درآمد پایدار و باثبات آنها فکر و برنامه مشخصی ارائه کنند، نتیجه این رابطه مالی شکل گرفته بین مردم و دولت است. لذا وعده‌های کاندیداها برای یک دوره 4 ساله بازی در این زمین است و صرفا وعده‌هایی برای کسب محبوبیت بیشتر در این زمین بازی است، یعنی وعده برای هزینه‌کردن بیشتر با پشتوانه درآمدهای نوسانی نفت. خروج از این تعادل نیازمند یک افق زمانی بلندمدت‌تر از انتخابات‌های 4 ساله است و هزینه‌های خروج از این تعادل در یک دوره 4 ساله شدنی نیست و اگر هم شدنی باشد به هزینه کاهش محبوبیت دولت مستقر تمام می‌شود که در تعارض با نیاز دولت به رای و محبوبیت مردم قرار دارد. بنابراین مدام این چرخه وعده‌های مخرب و تورم‌زا یا وعده‌های غیرقابل اجرا تکرار می‌شود و وضعیت اقتصادی کشور که همراه با تورم بالا و رشدهای نوسانی و مداخلات گسترده دولت در بازارهای مختلف است، ادامه می‌یابد. البته همان‌طور که توضیح داده شد این موضوع یکی از جنبه‌های اقتصادی تحلیل چرایی عدم‌توفیق دولت‌ها در بهبود پایدار شرایط اقتصادی است و دیگر ساختارهای اقتصادی و سیاسی موجود نیز در کنار این جنبه سبب می‌شود حتی در صورت بهبود کیفیت سیاستگذاران، چشم‌‌انداز آغاز مسیر توسعه پایدار ایران مبهم باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/549102/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عبدی: تعداد زنان کابینه حتما باید قابل توجه باشند

سهامداران عدالت در مرحله جدید چقدر سود دریافت می‌کنند؟

انتقاد نماینده سابق پارلمان اروپا از حضور اسرائیل در المپیک پاریس

وضعیت زنان غزه بدون روتوش

تامین ارز از مرز 22 میلیارد دلار عبور کرد

نامه خاندوزی به مخبر در تشریح آخرین وضعیت خزانه دولت سیزدهم

اطلاعیه اتاق بازرگانی درباره تعطیلی 7 مرداد

واکنش مداح اهل بیت به یک فیلم

پشت پرده خاموشی‌های سال 1400 به روایت روحانی

5 ترفند ساده اما موثر برای تقویت حافظه

در "صفین" ندیدی او و "حسین" (ع) چگونه شمشیر میزدن؟!

سفیر ایران در روسیه با مشاور پوتین دیدار کرد

آذری جهرمی: رقیب دولت چهاردهم، قهرکردگان با صندوق رای هستند

لزوم شکل‌گیری هویت خانوادگی

انهدام سنگرها و نیروهای اوکراینی توسط هواپیمای تهاجمی ارتش روسیه

شفاف‌سازی مالی بنیاد فارابی از فیلم‌های پرخرج‌ و شکست‌خورده

جهان با ضعیف ترین رشد اقتصادی مواجه است

دلم برای خودمِ قبل از تو تنگ شده!

رایج‌ترین سیاست‌های اشتباه در زندگی زناشویی

تکلیف 9 دستگاه برای ورود به موضوع «خانواده»

اعتراض 75 نهاد آمریکایی به تسلیح رژیم صهیونیستی از سوی واشنگتن

پسری که روی مادرش شمشیر می کشد!

افزایش قدرت چانه‌زنی در میدان دیپلماسی با توسعه صنعت پتروشیمی

وقتی عباس جمشیدی توبه اش رو میشکنه!

انتقاد تند محمود صادقی از شریعتمداری: سیل افترا و لجن‌پراکنی‌های سخیف را روانه کرده است

کاهش 14 درصدی درآمد بزرگترین بانک انگلیس

هاآرتص: نتانیاهو استاد ارائه اظهارات توهم‌آمیز است

پایگاه اطلاع‌رسانی معاونت پارلمانی ریاست‌ جمهوری رونمایی شد

عباس جدیدی: با هرکسی که در خیابان دست روی زن و بچه مردم بلند کند مشکل دارم

دو هفته رویایی برای کودکان در جزیره کیش

نتایج خودروهای وارداتی اعلام شد؛ فرصت 5 روزه برای واریز وجه

«ناکجا» مسافر جشنواره های جهانی شد

انتقاد حمید رسایی از عدم گفتگوی پزشکیان با رسانه‌ها

تأکید آیت الله سیستانی بر حفظ نظافت در زیارت اربعین 1403

ابراز تمایل بلاروس به توسعه همکاری با کره‌شمالی

سرلشکر جعفری: باید به دنبال راهکارهای مختلفی برای به میدان آوردن مردم در صحنه باشیم

صعود صنعت پتروشیمی ایران به قله‌های پیشرفت

قیمت بلیت هواپیما تهران به نجف یکشنبه 7 مرداد 1403

شمار شهدای غزه به 39 هزار و 258 نفر رسید

تلاش همگانی در راستای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به عنوان یک مورد تاکید است

هشدار «هدهد» حزب‌الله به نتانیاهو و آمریکا:حماقت نکنید

حماس: جامعه جهانی برای وادار کردن تل‌آویو به توقف جنایاتش اقدامی کند

نائب رئیس جبهه اصلاحات: اقتدارگرایان وقتی در قدرت‌اند، خالص‌سازی می‌کنند و وقتی می‌بازند شعار تقسیم قدرت سر می‌دهند!

پزشکیان به پادشاه بحرین پیام داد

چرا این روزها بعضی‌ گروه‌ها برای اجرا مجوز می گیرند و بعضی دیگر نه؟

بررسی نرخ تورم تیرماه به تفکیک دهک های هزینه ای

اروپا دست به دامن چین شد

بازی های گروهی که باعث رشد فرزندان میشوند

ارتش روسیه یک منطقه مسکونی را در دونتسک آزاد کرد

نائب رئیس جبهه اصلاحات: اقتدارگرایان وقتی در قدرت‌اند، خالص سازی می‌کنند و وقتی می‌بازند شعار تقسیم قدرت سر می‌دهند!

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی