اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رابطه دولت - ملت تحلیل ویژه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ رابطه دولت - ملت
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد /« رابطه دولت - ملت » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم مهران بهنیا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اگرچه نباید حضور یک تیم با‌دانش و کارشناس را در بهبود عملکرد نظام سیاستگذاری اقتصادی بی‌تاثیر دانست، ولی این عامل هر‌چند شرط لازم برای حرکت یک اقتصاد به سمت توسعه است، اما شرط کافی نیست.
اقتصاد ایران طی 32 سال زمامداری 4رئیس‌جمهور بعد از جنگ، عملکرد مطلوبی نداشته و تورم دو رقمی و بالا، رشد اقتصادی نوسانی و شرایط نامطلوب اشتغال و فقر و نابرابری، خروجی این دوره بوده است. البته باید اشاره کرد در برخی دولت‌ها و بعضی دوره‌های کوتاه، میانگین شاخص‌های اقتصادی در وضعیت بهتری نسبت به دوره‌های دیگر بوده است، اما میانگین تورم بالای 10درصد را نمی‌توان به صورت مطلق عملکرد مطلوبی دانست، بلکه در مقایسه و به‌صورت نسبی می‌تواند بهتر باشد. بنابراین به‌نظر می‌رسد انتخابات و تغییر دولت‌ها نتوانسته اقتصاد ایران را در مسیر توسعه قرار دهد، بدین معنی که تغییر دولت‌ها، سیاست‌ها و برنامه‌های اقتصادی آنها نتوانسته ثبات اقتصادی، افزایش اشتغال و افزایش پایدار تولید همراه با توزیع متناسب منافع آن بین گروه‌های مختلف جامعه را در پی داشته باشد. اینکه چرا انتخابات و تغییر دولت طی چند دهه گذشته نتوانسته به نتایج مطلوبی در اقتصاد ایران منجر شود را می‌توان از زوایای مختلفی مورد بررسی قرارداد؛ یک دلیل می‌تواند به افراد برگردد و این‌گونه استدلال شود که این دولت‌ها بنا به ترکیب و رویکرد افراد نتوانسته‌اند در زمینه اقتصاد- و البته سایر حوزه‌ها- موفق عمل کنند. در این صورت باید دلایل ساختاری عدم‌حضور افراد و رویکردهای مناسب در انتخابات را علت‌یابی کنیم. اما فارغ از شانس یا موانع حضور افراد با دانش و با تجربه در عرصه انتخابات‌، می‌توان از ابعاد دیگری نیز این موضوع را واکاوی کرد. برای این منظور می‌توان این حالت را تصور کرد که با فرض ثبات سایر ساختارهای موجود در سیاست و اقتصاد ایران، اگر افراد مناسب- با شانس یا هر روش دیگری- در انتخابات حاضر و پیروز می‌شدند، عملکرد اقتصاد ایران در مسیر بهتری قرار می‌گرفت؟ آیا اساسا مشکل شرایط حاضر، صرفا نبود افراد مناسب برای سیاستگذاری صحیح اقتصادی است؟
البته که نباید حضور یک تیم با‌دانش و کارشناس را در بهبود عملکرد نظام سیاستگذاری اقتصادی بی‌تاثیر دانست. ولی این عامل هر‌چند شرط لازم برای حرکت یک اقتصاد به سمت توسعه است، اما شریط کافی نیست و نیاز است سایر ساختارها/ نهادهای سیاسی و اقتصادی نیز حداقل در تضاد با مسیر توسعه و منافع سیاستگذاران یا ذی‌نفعان توسعه قرار نداشته باشند. در ادامه این نوشتار صرفا به یک‌جنبه از این ساختارهای اقتصادی اشاره می‌شود.
طی دهه‌های گذشته به‌دلیل آنکه دولت/ حاکمیت در ایران مالک مستقیم درآمدهایی بوده که برای مصرف آن نیازی به اجازه گرفتن از مردم نداشته است، یک رابطه مالی ویژه بین دولت و مردم شکل گرفته که به یک تعادل بلندمدت سیاسی-اقتصادی تبدیل شده است. اینکه بخش اصلی درآمدهای دولت وابسته به آحاد اقتصادی باشد، به نقطه تعادل دیگری در رابطه مالی دولت و مردم می‌رسد که به کلی متفاوت از آن است که دولت منبع درآمدی داشته باشد که نیازی به مردم نداشته باشد. حتی درخصوص یک فرد نیز نشان داده می‌شود که اگر او درآمد دیگری غیر از درآمد کار خود داشته باشد انگیزه مشارکت او در اقتصاد کاهش می‌یابد. به‌طور مشابه در‌خصوص دولت نیز داشتن درآمد دیگری به غیر از درآمدهای مالیاتی، پاسخگویی آن را در قبال مردم کاهش می‌دهد و اما مهم‌تر اینکه رابطه مالی بین مردم و دولت بالعکس می‌شود. در شرایطی که درآمدهای دولت وابسته به مردم باشد، دولت کارگزار مردم است.‌ اما در اقتصاد ایران این رابطه برعکس شده است و هم مردم از دولت انتظار دارند که دولت در نقش قیم آنها به‌طور مستقیم- و نه به‌عنوان قاعده‌گذار و سیاستگذار- فراهم‌کننده بخش مهمی از مایحتاج زندگی باشد و دولت هم به‌واسطه درآمدهای نفتی دولتی- و نه ملی- به این باور رسیده است که برای محبوبیت خود باید صرفا به مردم وعده هزینه‌کردن بیشتر بدهد.
بنابراین آنچه که در انتخابات مختلف شاهد آن هستیم که کاندیداهای مختلف صرفا وعده‌ها و شعارهایی برای خرج کردن بیشتر می‌دهند، بدون آنکه برای درآمد پایدار و باثبات آنها فکر و برنامه مشخصی ارائه کنند، نتیجه این رابطه مالی شکل گرفته بین مردم و دولت است. لذا وعده‌های کاندیداها برای یک دوره 4 ساله بازی در این زمین است و صرفا وعده‌هایی برای کسب محبوبیت بیشتر در این زمین بازی است، یعنی وعده برای هزینه‌کردن بیشتر با پشتوانه درآمدهای نوسانی نفت. خروج از این تعادل نیازمند یک افق زمانی بلندمدت‌تر از انتخابات‌های 4 ساله است و هزینه‌های خروج از این تعادل در یک دوره 4 ساله شدنی نیست و اگر هم شدنی باشد به هزینه کاهش محبوبیت دولت مستقر تمام می‌شود که در تعارض با نیاز دولت به رای و محبوبیت مردم قرار دارد. بنابراین مدام این چرخه وعده‌های مخرب و تورم‌زا یا وعده‌های غیرقابل اجرا تکرار می‌شود و وضعیت اقتصادی کشور که همراه با تورم بالا و رشدهای نوسانی و مداخلات گسترده دولت در بازارهای مختلف است، ادامه می‌یابد. البته همان‌طور که توضیح داده شد این موضوع یکی از جنبه‌های اقتصادی تحلیل چرایی عدم‌توفیق دولت‌ها در بهبود پایدار شرایط اقتصادی است و دیگر ساختارهای اقتصادی و سیاسی موجود نیز در کنار این جنبه سبب می‌شود حتی در صورت بهبود کیفیت سیاستگذاران، چشم‌‌انداز آغاز مسیر توسعه پایدار ایران مبهم باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/549102/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت «عصر ایران» از تفاوت های انتخابات ایران و ترکیه

درگیری و تنش بین طرفداران اردوغان و اوغلو

از دست دادن اینجوریه

تحلیلِ معاون اسبق وزارت ارشاد از واژه‌ای که لاریجانی به کار برد

سردار حاجی‌زاده: هر فروند موشک خرمشهر می‌تواند 80 هدف را منهدم کند / اگر 100 فروند موشک به سوی سرزمین دشمن شلیک شود، این موشک‌ها به 8 هزار راکت تبدیل می‌شود

ماجرای فیلم‌های منتشر شده از درگیری در مرز ایران و افغانستان چه بود؟

امیرعبداللهیان: با همه کشورهای جهان همکاری می‌کنیم

وقتی علی صادقی میخواد از دست پدر زنش فرار کنه

المانیتور از قول منابع اسرائیلی: ایران توانایی تولید کلاهک اتمی ظرف چند ماه آینده را دارد

گفتگوی تلویزیونی قالیباف آغاز شد

ولخرجی در بازار سلاح

رزمایش دریایی سنتکام با عربستان و سایر اعضای شورای همکاری خلیج فارس

ارزیابی زیدآبادی از تلاش دشوار «سلطان» در تهران

هزینه ساخت مسکن ترمز برید

لاوروف: ادامه تنش کوزوو و صربستان انفجاری عظیم در اروپا ایجاد می‌کند

طالبان، بالگرد میلیون دلاری را به تیر برق زد!

استقبال شهروندان از مراسم «اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها» فراتر از تصور ما بود/ عملیات رفت‌وروب معابر بلافاصله پس از پایان مراسم آغاز می‌شود

سوتی عجیب صدا و سیما در حین پخش سریال آتش و باد

خیزش اساطیر چینی، از دبیرستانی آمریکایی

جزئیات جدیدی از موشک «خرمشهر 4»

وزیر کشور عراق این هفته به ایران می‌آید

انگار کسی به من می گفت خودش

سفر دو روزه سلطانِ «میانجیگری» به ایران

تاثیر برگزاری برنامه‌های مذهبی بر تقویت روحیه دین‌داری و ایجاد محبت اباعبدالله(ع) در دل جوانان

مرکز آمار: فارغ‌التحصیلان دانشگاهی 40 درصد از بیکاران کشور هستند

توزیع بیش از 50 هزار شاخه گل بین شرکت‌کنندگان در اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها/ استفاده از 100 هزار شاخه گل برای تزئین محل برگزاری اجتماع

پایگاه اطلاع‌رسانی دولت: «اسنادِ» ادعایی رسانه‌های معاند فاقد اصالت است

سکانسی دیدنی از فیلم سینمایی «دل‌شکسته»

شما خودتون تنها مظنون اصلی پرونده رو کشیدید آوردید بیرون!

پایگاه اطلاع‌رسانی دولت در واکنش به ادعای رسانه‌های معاند: «اسنادِ» ادعایی فاقد اصالت است

تقدیر از آرتین سرایدار و خواهرش در حاشیه اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها

ویدیو / میرسلیم درباره ماجرای تفاوت لندکروز و پژو 206: منظور من اشتراک در هدف دو خودرو یعنی ترابری و حمل و نقل بود

ماجرای ضدحمله اوکراین برای بازپس‌گیری مناطق اشغالی

اجرای سرود «خواهر و برادری» توسط مداحان اهل بیت پویانفر و هلالی

طفره رفتن برخی نمایندگان مجلس از پاسخ به یک سوال؛ آیا فرزندان شما به سربازی می‌روند؟

دلم برای صدایت تنگ شده

نمیشه یه جور دیگه مجابشون کنی رات بدن انگلیس؟

جانشین فرمانده فراجا: هرکس سلاح غیرمجاز دارد باید تحویل دهد در غیر این صورت باید احساس ناامنی کند

شروع مجدد تخریب‌ها در بافت تاریخی شیراز / جلوی درب خانه‌های تخلیه شده با آجر و سیمان مسدود شد

روابط عمومی دفتر رئیس جمهور: هک سایت ریاست‌جمهوری صحت ندارد

سبز شدن آب کانال‌های شهر «ونیز» ایتالیا

نماینده مجلس: تورم امروز زائیده تسهیلات غلط بانکی است

نتایج یک تحقیق جدید: ساکنان حومه‌های مسکونی در حاشیه شهرها بیشتر در معرض افسردگی هستند

مراسم شعرخوانی توسط خواهر شهید مرزبان

ایرانیان نه؛ تندروها با طالبان هم خانواده‌ هستند

هزینه‌های عجیب اجاره پارکینگ خودرو!

الگوی نظارت شورای ائتلاف بر عملکرد نمایندگان مجلس مشخص شد

تلاش برای کاهش وابستگی به بوئینگ و ایرباس؛ اولین هواپیمای مسافربری ساخت چین پرواز تجاری خود را انجام داد

اشکِ شوق دختر ترکیه‌ای از پیروزی حزب «عدالت و توسعه» در انتخابات

دستگیری 3 مظنون تیراندازی به منزل رییس شبکه بهداشت بشاگرد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.