اخبار محرمانه

آخرين مطالب

مهلک‌ترین انتقام‌های سینمای ایران که تن و بدن را می‌لرزاند فرهنگی اجتماعی

مهلک‌ترین انتقام‌های سینمای ایران که تن و بدن را می‌لرزاند
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - برترین ها / در این مطلب به بررسی ماندگارترین انتقام‌های سینمای ایران می‌پردازیم. شاید بتوان گفت سینمای ایران، از بزرگ‌ترین طرفداران جمله‌ی معروفِ "لذتی که در انتقام است، در بخشش نیست" است! البته این جمله و باور به آن، در سینما تمامی کشور‌ها با رویکرد و فرهنگ‌های مختلف، طرفداران زیادی داشته و دارد اما در بسیاری از روایاتی که دوربین سینمای ایران راوی آن‌ها بوده، ما شاهد انتقام‌های باشکوهی هستیم که لذت و شیرینی آن‌ها تنها شامل حال کاراکترهای داستان نبوده بلکه تا مغز استخوان مخاطبان را نیز سرخوش و مسرور کرده است. در ادامه مطلب به انتقام‌های ماندگاری در سینمای ایران می‌پردازیم که شیرینی آن‌ها با گذشت سالیان دراز، هنوز در جان مخاطب ماندگار بوده و خواهد بود. با ما در ادامه این مطلب و بررسی ماندگارترین انتقام‌های سینمای ایران همراه باشید.
سلطان / سلطان و کرم
مسعود کیمیایی خالق بهترین انتقام جویان سینمای ایران است که یکی از آن‌ها را در فیلم سلطان به نمایش گذاشته. تصویر رایج انتقام که معمولا با خصومت‌های شخصی ظاهر شده، در روایت سلطان کمی متفاوت است. داستان فیلم با با مردی به نام سلطان(با بازی فریبرز عرب نیا) معرکه‌گیر ساده‌ای در راه‌آهن تهران آغاز می‌شود که مشغول زندگی ساده در دل معرکه‌ی بزرگ این شهر است. زندگی ساده‌ی او که با خاطرات قدیمی‌اش می‌گذرد، با سرنوشت دختری به نام مریم (با بازی هدیه تهرانی) گره می‌خورد تا دوباره او را وارد بازی پر پیچ و خم زندگی کند.

اخبار محرمانه


مدارک خانه‌ی قدیمی‌ای که به مریم به ارث رسیده توسط سلطان و دوستش دزدیده می‌شود و مریم برای نجات دادن خانه‌ی قدیمی‌ای از خراب شدن که به او به ارث رسیده مجبور به پس گرفتن مدارک است که همین تلاش او برای نجات دادن خانه از خرابی سلطان را شیفته‌ی او و خاطراتش را زنده می‌کند. خطراتی که زیر خاک اتوبان‌ها و جاده‌های نوساز مدفون شده‌اند و همه جای شهر را به زندانی برای او تبدیل کرده‌اند. کش مکش‌ها بر سر خراب شدن یا نشدن خانه‌ی کودکی مریم باعث می‌شود کینه‌ی سلطان از این شهر و سازندگانش بالاخره سر باز می‌کند و سکوتش را می‌شکند چرا که دلگیری او از خیابان‌ها و ساختمان‌های این شهر دیگر با دیدن هیچ فیلمی برایش قابل تحمل نیست. درنهایت کرم (کیانوش گرامی) دوست قدیمی سلطان بار کینه‌ی سنگین سلطان را به جان می‌خرد و قربانی انتقام سلطان از شهر بی‌رحمی می‌شود که تمام خاطرات را می‌کوبند و به برج‌هایی بلند تبدیل می‌کند.
قیصر / قیصر و برادران آب منگل
اگر بحثی راجع به انتقام در سینمای ایران باز شود، قیصر، ساخته‌ی مسعود کیمیایی، از ماندگارترین‌هایی است که به این راحتی از ذهن مخاطب پاک نمی‌شود. ماجرای یکی از ماندگارترین انتقام‌های تاریخ سینمای ایران با خانواده‌ای سنتی در تهران آغاز می‌شود که با بحرانی از جنس آبرو و غیرت رو به رو می‌شوند. پس از خودکشی فاطی، دختر خانواده که مورد تجاوز منصور آب منگل ( با بازی جلال پیشواییان) قرار گرفته، انتقام برادران او از برادران آب منگل آغاز می‌شود. برادر بزرگ‌تر فاطی،فرمان (با بازی ناصر ملک مطیعی) که از خلافکاران سابق شهر است، سال‌ها پیش با چاقو و خشونت خداحافظی کرده اما برای گرفتن انتقام خواهرش دست خالی به سراغ برادران آب منگل می‌رود و یکی از ماندگارترین درگیری‌ها و همچنین مرگ‌های سینمای ایران را رقم می‌زند.

اخبار محرمانه


اما این انتقام اصلی فیلم نیست. قیصر(با بازی بهروز وثوقی) برادر کوچک‌تر فاطی بعد از بازگشت از سفرش با مرگ برادر و خواهرش به دست برادارن آب منگل مواجه می‌شود. قیصر که مردی جوان است حالا باید به تنهایی انتقام خون خانواده‌اش را بگیرد و برای این کار هیچ ترسی ندارد چرا که غیرت و غرور مردانه‌اش خطی قرمز در شخصیت اوست که با مرگ برادران آب منگل به او بازمی‌گردند.ماندگارترین صحنه‌ی انتقام قیصر سکانس کشته شدن کریم آب منگل در حمام عمومی است. کشته شدن او در حالت برهنه انتقامی برای عفت از دست رفته‌ی خواهرش و ریختن خون او به پای برادرانش انتقامی برای غرور و مردانی برادرش است که تا به امروز در بین سینما دوستان مادگار و لذت‌بخش بوده است.
حکم / فروزنده و محسن
اگر فکر می‌کنید انتقام فعلی مردانه است، فروزنده(با بازی لیلا حاتمی) فیلم حکم خلاف این تفکر را به شما ثابت می‌کند. او دختری جوان است که برای تحصیل به تهران آمده و در این شهر بزرگ با بی‌رحمی‌هایی مواجه شده که هرگز آن‌ها را تجربه نکرده بود. فروزنده بعد از جدایی از عشق جوانی خود یعنی محسن(با بازی پولاد کیمیایی) با مهندسی ثروتمند آشنا می‌شود و برخلاف زندگی مشترک او با همسر و فرزندانش با او ازدواج می‌کند.

اخبار محرمانه


اما وقتی چهره‌ی واقعی مهندس برایش آشکار می‌شود، انتقامی بزرگ به کمک محسن و دوستش سهند(با بازی بهرام رادان) از او می‌گیرد و داستان فیلم را با انتقام اول خود آغاز می‌کند تا ثابت کند انتقام گرفتن را خوب بلد است. اما این انتقام بسیار ساده‌تر از انتقام پیش روی اوست. محسن بعد از جدایی از فروزنده به آدمکشی حرفه‌ای تبدیل شده است که و حالا بعد از گذشت چندسال می‌خواهد با فریب فروزنده به اهداف خود برسد. این‌بار رضا معروفی (با بازی عزت الله انتظامی) کسی است که فروزنده‌ را در گرفتن انتقامش از محسن همراهی می‌کند. این همراهی نه برای رسیدن فروزنده به هدفش، بلکه برای نجات او از آلوده شدن دوباره‌اش به خون و خشونت است. رضا با کشتن محسن انتقام فروزنده را از محسن می‌گیرد و حکم آزادی هر دوی آن‌ها را برای همیشه صادر می‌کند.
تنگسیر / شیرمحمد و بزرگان بوشهری
آه از آن انتقام به یادماندنیِ شیرمحمد که فاصله میان زائرمحمد تا شیرمحمد را با سرعت طی کرد، بس که مملو از شجاعت بود و البته منشا ظلم را شناخته بود. تنگسیرِ صادق چوبک که به لطف تسلط امیر نادری به اتمسفر جنوب به خوبی سینمایی شد، حکایت قیام علیه ظلم است. شیرمحمد که گوشه‌ای داشت زندگی‌اش را می‌کرد و حتی آماج سرکوفت‌های همسرش(نوری کسرایی) بود و یک «عادی» بود مثل خیلی‌ها، اما از روزی به بعد تصمیم گرفت «عادی» نماند، او حماسی‌ترین منتقم سینمای ایران است، خصوصا آن که نقش را به بهروز وثوقی دادند و خب او قبل‌تر در یک ملودرام عامه‌پسند(قیصر) توانایی منتقم بودن را نشان داده بود.

اخبار محرمانه


اینجا اما بهروز وثوقی نماینده یک جمعیت است، جمعیت ترس‌زده‌ای که با ظلم جنگیدن را فراموش کرده‌اند، انگار نیاز به یک منجی دارند تا به دل آتش بزند و الهام‌بخش باشد. شیرمحمد به دل آتش می‌زند و به جنگ آقا علی وکیل، حاج حمزه، گنده رجب و شیخ ابوتراب و تمام کله‌گُنده‌های شهر می‌رود، آن سکانس رویارویی و خطابه با سران شهر در آن استراحتگاه بزرگان! از جمله سکانس‌های نمونه‌ای سینمای ایران است و البته شلیک فراموش‌نشدنی شیرمحمد به قلب ظلم که هنوز و همیشه تماشایی‌ست.
سگ‌کشی / گلرخ و ناصر
گلرخ کمالی هر بار که در برخورد با طلبکاران ناصر آزار می‌دید، گمان می‌کرد برای عشق قدم برمی‌دارد. او را عشق روشن می‌کرد اما غافل از این که ناصر خواب‌های دیگری برایش دیده بود. مژده شمسایی در هماهنگی کامل با جهان و منظومه فکری بهرام بیضایی نقشی را ایفا کرد که ماندگارترین و درونی‌ترین انتقام‌گیرنده زن سینمای ایران شد. این یک ادعا و یا یک ابراز احساسات نیست، پس از گذر سال‌ها همچنان «سگ‌کشی» دیده می‌شود و این دیده شدن بیشتر از هر چیز مرهون درک و دریافت جمعی سازندگان اثر از آن چیزی‌ست که ارائه کردند و ماندنی شد.

اخبار محرمانه


نکته قابل توجه البته شاید این باشد که در سینمای بیضایی زن‌ها فاعلیت دارند و در شمار کلیشه‌های انتقام‌گیرنده‌های مرد در سینما، این بار با انتقام‌گیرنده‌ای مواجهیم که به شکلی ظریف و چندلایه از تردید به فداکاری و بعد به انتقام می‌رسد، او البته متاثر و در واکنش به آن چه که از محیط دریافت می‌کند رفتار می‌کند اما در نهایت قدرت انتخاب دارد و همین هم به او فاعلیت می‌دهد.
آیدا فلاحیان

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/721695/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

تظاهرات‌های دانشجویی ضداسرائیلی به دانشگاه‌های کانادا رسید

کلاس‌های درس دانشگاه کلمبیا به خاطر تظاهرات‌های ضداسرائیلی مجازی شد

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

عضو انجمن حمل‌ونقل ریلی: باید کفش آهنین بپوشیم و پولمان را از راه آهن بگیریم

دولت صنعا از سرگیری مذاکرات با عربستان را تکذیب کرد

تصاویری از بازداشت تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا

طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

اعتصاب بی‌سابقه کارکنان فرودگاه‌های فرانسه؛ صدها پرواز در روز سیاه لغو شد

اسپانیا موشک‌های پاتریوت به اوکراین می‌فرستد

نه دانشگاه‌های آمریکا به اسرائیل

کره شمالی چند پرتابه راکتی آزمایش کرد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

این کار را با مدیرتان نکنید!

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

علت گرانی شدید قیمت پیاز

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

حمله روزنامه زاکانی به آرایش سحر دولت‌شاهی

«پایتخت 7» مرداد 1403 کلید می‌خورد

زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی