تولیداتی با سمت و سوی سیاسی و بودجه بیتالمال در تلویزیون!
فرهنگی اجتماعی
بزرگنمايي:
اخبار محرمانه - ایران / سپردن مسئولیت نظارت بر تولیدات شبکه نمایش خانگی به ساترا صداوسیما هنوز محل بحث است. شبکه نمایش خانگی که سالها طبق قانون با نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت میکرد، پس از کشوقوسهای فراوان چند سالی است در حالی به این سازمان واگذار شده که هنوز مسائل جایگاه قانونی ساترا حل نشده و این سازمان توان و اهرم اعمال قانون را ندارد. از سوی دیگر مخاطبان و پلتفرمها هم با روش خط قرمزی این سازمان همراه نیستند بویژه اعمال ممیزی و توقیف پس از انتشار را که هرازگاهی جنجالساز شده مخالف فضای اعتماد به این حوزه میدانند. سعید خانی تهیهکننده سینما که این روزها فیلم «رها» را روی پرده دارد و سریال «جان سخت» به تهیهکنندگی او جزو آثار پر مخاطب پلتفرمهای آنلاین نمایشی است در گفتوگو با «ایران» با آنکه تأکید دارد در مدت زمان انتشار این سریال تعامل خوبی با مدیران ساترا داشته اما همچنان بر این باور است نهاد ناظر بر شبکه نمایش خانگی نباید خود ذینفع باشد. او همچنین با اشاره به تفاوت تولیدات تلویزیونی که عموماً محتوای سیاسی و ایدئولوژیک دارند با محصولات شبکه نمایش خانگی که در یک عرصه رقابتی و بر مبنای پسند و ذائقه مخاطب تولید میشوند، از پیشی گرفتن تولیدات شبکه نمایش خانگی از تلویزیون میگوید و بر این باور است که در فرآیند نظارت بر شبکه خانگی نباید تعارض منافع شکل بگیرد.
سعید خانی تهیهکننده سینما و چندین فیلم در شبکه نمایش خانگی درباره وضعیت سریالهای خانگی در زمینه جذب مخاطب، میگوید: «اگر شبکه نمایش خانگی بخواهد از منظر جذب مخاطب با سینما و تلویزیون رقابت و در این زمینه هزینه کند، محتوا اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند. بهخصوص که در شبکه خانگی، مخاطب بسیار مهم است؛ برخلاف تلویزیون که محتواها سمت و سوی سیاسی هم پیدا میکنند و هزینه تولید هم از بودجه بیتالمال است. معمولاً هم از متخصصین استفاده نمیشود.»
او در ادامه میافزاید: «شبکه نمایش خانگی در سالهای اخیر، هر چقدر جلوتر رفت، به بلوغ بیشتری رسید. حاصل این بلوغ هم افزایش کیفیت تولیدات برمبنای اصل رقابت است. در این عرصه برای مخاطب هم موضوع و محتوا اهمیت اول را دارد و هر پلتفرمی که محتوای بهتری ارائه کند، در جذب مخاطب هم موفقتر خواهد بود. از این منظر پلتفرمهای خانگی قابل قیاس با تلویزیون نیستند.»
خانی درباره شباهت شبکه نمایش خانگی با تلویزیونهای خصوصی هم توضیح میدهد: «این شباهت وجود دارد و معتقدم هر چقدر این روزها تلویزیون ما از جامعه عقبتر است، پلتفرمها در تلاش هستند تا به مردم نزدیک باشند. بهخصوص در این سالها که مردم ایران نیاز شدید به سرگرمی دارند و پلتفرمهای فعال خانگی، قابلیت رقابت جدی با تلویزیون در زمینه پاسخ به این نیاز را دارند.» این تهیهکننده درباره تنوع تولیدات شبکه خانگی تأکید میکند: «همانطور که سالهاست میگوییم سینما نیاز به تنوع در تولیدات دارد، شبکه نمایش خانگی هم در کنار تنوع در ژانر، به تنوع در قالبهای تولید محتوا هم نیاز دارد. شخصاً برنامهای مانند «اکنون» را بسیار دوست دارم و در عین حال ممکن است خانوادهها علاقه بیشتری به سریالهای نمایشی داشته باشند. باید برای ذائقه تمامی مخاطبان، برنامههای متنوعی تولید شود و این اتفاق تا حدود زیادی همین امروز رخ داده است.»
او میافزاید: «فرهنگ مصرف تولیدات متنوع شبکه نمایش خانگی در سالهای اخیر بهخوبی جاافتاده است و مخاطبان به راحتی میتوانند هرشب در خانه محتوای موردنظر خود را تماشا کنند.»
خانی در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت نظارت ساترا بر شبکه خانگی میگوید: «واقعیت این است که در همین ماههای اخیر بهواسطه تولید سریال «جان سخت»، شخصاً ارتباط خوبی با مسئولان ساترا داشتم و حضور نمایندگان ارشاد هم در این مجموعه بسیار کمککننده است. در عین حال اما این نگرانی همواره وجود دارد که تلویزیون نخواهد برای خودش رقیب تازهای بسازد.»
بازار 
این تهیهکننده ادامه میدهد: «شخصاً معتقدم گروه مخاطبان تلویزیون با مخاطبان شبکه خانگی متفاوت است و تصور این رقابت چندان درست نیست، در عین حال فعالیت پلتفرمهای خانگی نیاز به ناظری دارد که خودش ذینفع نباشد. طبیعی است که در فرآیند نظارت بر شبکه خانگی، نباید تعارض منافع شکل بگیرد. امیدوارم شرایطی فراهم شود که نهادی عهدهدار نظارت بر این حوزه شود که نگرانیها در این زمینه برطرف شود.» اتهام کپیبرداری برخی تولیدات خانگی از آثار تلویزیونی، بخش پایانی صحبتهای این تهیهکننده با ایران است. او معتقد است: «در این زمینه کپیکاری نداریم و شاید در مواردی شاهد کپیبرداری از برخی برنامههای موفق خارجی باشیم. برنامههایی مانند «صداتو» بالاخره مورد توجه مخاطب قرار گرفته است و نمیتوان آن را کپی از برنامههای تلویزیونی هم دانست. تعریف من از شبکه نمایش خانگی، مدیومی است که میان سینما و تلویزیون قرار میگیرد و باید تلاش کند در این موقعیت محتواهای استانداردی را عرضه کند. اگر شبکه خانگی بخواهد به دنبال کپیبرداری از تلویزیون برود، حتماً غلط است و مخاطب هم آن را پس خواهد زد.»
لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1358142/