اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ تراژدی عبرت‌آموز سهراب و روز فردوسی مقاله

سرمقاله اعتماد/ تراژدی عبرت‌آموز سهراب و روز فردوسی
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اعتماد / « تراژدی عبرت‌آموز سهراب و روز فردوسی » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته جعفر گلابی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شاعر حماسه‌سرای ایران را به درستی حکیم لقب داده‌اند، چه اینکه در بیت بیت شاهکارش یعنی شاهنامه نکات نغز و عمیق و مفید و اساسی فراوان یافت می‌شود. فردوسی برای سرگرمی و لقلقه در زبان مردم افسانه نسروده است. وی پروژه‌ای عظیم را آغاز و با موفقیت به پایان برد هر چند در زمانه خود قدرش را ندانستند و شاید هنوز هم مقام و منزلت و دستاورد بی‌بدیلش را آنچنان‌که شایسته است، ندانیم. امروز 25 اردیبهشت را به نامش گذاشته‌اند ولی از کنگره‌های بزرگ و گردهمایی‌ها و بحث‌ها و موشکفایی توسط دانشمندان و ادیبان و مورخان و جامعه‌شناسان آنچنان‌که باید خبری نیست. فردوسی حکیم با رنج 30 ساله‌اش نه تنها زبان پارسی را زنده کرد بلکه در هویت‌بخشی و تقویت روح دلیری و شهامت و زندگی و حرکت یک ملت سهم بزرگی داشته و دارد. او حماسه سرود و از پهلوانی و جوانمردی و قدرت یلان و شیرمردان و آگاهی زنان ایران داستان‌ها گفت تا از یک ملت مغلوب جامعه‌ای زنده و بالنده و آینده‌دار بسازد. روح زخم خورده ایرانی که تازه تکانی خورده بود با کار بزرگ حکیم طوس سرمایه‌های اجتماعی خود را شناخت و به بازپروری گسترده آنها پرداخت. شاید اگر فردوسی نبود ایران سعدی و مولوی و حافظ و ده‌ها شاعر بلندمرتبه را به جهان عرضه نمی‌کرد یا آنان اندیشه‌های تابناک خود را به زبان عربی منتشر می‌کردند. اما نکته کمتر گفته شده پیرامون اثر جاوید آن حکیم دانا آنجاست که وی با مطالعه دقیق و طولانی خود در سرگذشت جامعه ایرانی افزون بر تاکید به داشته‌های یک ملت، آشکارا خود انتقادی هم می‌کند و سرچشمه بسیاری از شکست‌ها و فلاکت‌ها را مورد بررسی دقیق قرار می‌دهد. از نظر فرودسی تراژدی‌های جامعه ایرانی از درون آغاز شده‌اند. عدم مدیریت درست و البته نیک‌اندیشی ساده‌انگارانه فریدون شاه برای پس از مرگ خویش سبب شد تا سلم و تور برادرکشی را آغاز کنند و ده‌ها سال جنگ توران و ایران بر پارسیان تحمیل شود.
سرکشی و خداپنداری جمشید بود که مردمان و پهلوانان از اطراف او پراکنده شدند و ضحاک تازی امکان غلبه بر ایران را پیدا کرد، نامردمی نوذر پشنگ را در طمع فتح ایران انداخت. اگر دسیسه یکی از زنان کاووس نبود سیاوش رعنا و پاکدامن به تبعید نمی رفت و آن ماجرای غم‌انگیز پیش نمی‌آمد، اما عمیق‌ترین تراژدی شاهنامه ماجرای رستم و سهراب است که فردوسی در این داستان نکات عبرت‌آموز بسیاری را برای مردم بازگو می‌کند. همان رستمی که فردوسی آن همه در خصائل پهلوانی و اخلاق‌مداری و هوشیاری و آگاهی‌اش می‌گوید از گزند انتقاد زیر پوستی حکیم توس در امان نمی‌ماند. در این داستان سراسر غصه و هشدار، گویی فردوسی با آگاهی از عیوب رفتاری ما ایرانیان، رستم به عنوان نماد و جوهر جوانمردی ایرانیان را بر کرسی استنطاق می‌نشاند چندان‌که عاقبت سهراب نیک سیرت به دست پدر کشته می‌شود! این تراژدی بزرگ ایرانی با یک اشتباه ساده ساخته نمی‌شود. در اینجا حکیم توس با دقتی مثال‌زدنی از ابتدا به تلویح یا به تصریح نماد ایرانیان را سوال باران می‌کند بدون اینکه شخصیتش را مورد هدم قرار دهد. چرا رستم، تهمینه را رها کرد و با خود به زابلستان نبرد؟ اگر نبرد و اشتغالات سیاسی مهم‌اند خانواده هم مهم است، چرا مکررا به همسر و فرزند خود سر نزد؟ آیا زر و سیم برای آنها فرستادن کافی بود؟ چرا پدری از روی نشانی باید پسر را بشناسد؟ سهراب بدون سرکشی رستم در میان اغیار بزرگ می‌شود و عاقبت در لشکر دشمن خونی ایرانیان قرار می‌گیرد! در مواجهه پدر و پسر قرائن و شواهدی پیدا می‌شود ولی رستم چنان در اندیشه نبرد است که تامل نمی‌کند و از واقعیت محروم می‌شود. در این قصه پرغصه این فرزند جوان است که پدر را به گفت‌وگو فرا می‌خواند و با در بسته روبه‌رو می‌شود!! حتی پس از غلبه سهراب بر پدر این رستم است که با ترفندی خود را از زیر دستان سهراب نجات می‌دهد و این سهراب است که جوانمردی به خرج می‌دهد! داستان بسیار گزنده و غمبار است ولی نباید از پندها و عبرت‌های دقیق گفته شده توسط حکیمی رفتارشناس غفلت کنیم. شاید فردوسی در انواع تجربه‌های تاریخی مورد مطالعه خود این عیب بزرگ سهل‌انگاری نسبت فرزندان و خانواده در ایرانیان را دیده است که تراژدی بزرگ رستم سهراب را خلق می‌کند. شاید امروز هم ما سهراب‌های خود را نمی‌شناسیم، به حرف‌شان گوش نمی‌دهیم، آنها را در میان بیگانگان رها می‌کنیم و انتظار داریم که روزگار ایشان را در مقابل ما قرار ندهد. به هر حال شاهکار فردوسی را همچنان باید خواند و به فرزندان‌مان خواندنش را مورد تاکید قرار دهیم. اگر در غرب ماکیاول واقعیت سیاست را تدوین کرد در شرق فردوسی حقیقت سیاست را بر می‌شمرد و راه درست سیاست‌ورزی را به حاکمان و مقتدران نشان می‌دهد. شاهنامه را باید سیاست‌نامه دانست و از گنج‌های درونش همچنان استفاده کرد.
اگر سیاستمداران ما شهریار ماکیاول را خوانده، بعضا به آن عمل می‌کنند بد نیست شاهنامه را هم بخوانند، شاید بر خردشان افزوده شود و رفتارشان نکو گردد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1230189/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

6 نکته از زندگی زنده یاد «سعید راد»

پیام رأی مردم در انتخابات هشتم تیر از نگاه زاکانی

جزئیاتی از حضور مهمانان خارجی در مراسم تحلیف پزشکیان

تاکید چین بر تسریع مذاکرات آتش بس در غزه

اخراج اتباع لبنان از آمریکا تا 18 ماه به تعویق افتاد

فروش ‌‌صنایع دستی در نانوایی‌ها بلامانع شد

بوی دعوا میاد!

زیدآبادی: زمین خوردن دولت پزشکیان به نفع هیچ کس نیست

جلسه حراج سکه در هفته جاری لغو شد

ترکمنستان دیپلمات طالبان را پذیرفت

معرفی فیلم‌های سارایوو 2024

کاهش بیش از 14 هزار واحدی شاخص کل بورس

بلومبرگ: عربستان در تلاش است از جنگ مجدد با یمن جلوگیری کند

جزئیاتی از نشست‌های کمیسیون امنیت ملی در مشهد

آسیب بیشتر محتواهای غیراخلاقی به مغز نسبت به قمار و بازی‌های‌ رایانه ای

آغاز پروازهای ویژه اربعین در روزهای آینده

توضیح شرکت دخانیات درباره مالیات و قاچاق سیگار

عادل فردوسی پور به مراسم «مهران مدیری» رفت

مستند اقتصادی «سرطان اجتماع» روی آنتن تلویزیون

توصیه مازنی به پزشکیان: دولت وفاق ملی تشکیل دهید

62 درصد صهیونیست‌ها خواهان پایان جنگ علیه غزه هستند

نخست وزیر ایتالیا وارد پکن شد

طالبان: به‌زودی کنترل حریم هوایی افغانستان را بدست می‌گیریم

آغاز پخش مسابقه «قهرمان» از شبکه سه

تصمیم رئیس‌جمهور درخصوص ارائه کابینۀ پیشنهادی از زبان قالیباف

بازار سرد قیمت‌ها در گرم‌ترین روزهای سال؛ سکه بدون تغییر ماند

پخش زنده مراسم «تنفیذ حکم ریاست جمهوری» از شبکه یک

آزادی‌خواه، نماینده مجلس: آقای پزشکیان در هماهنگی کامل با مجلس و شخص آقای قالیباف است

واکنش ابطحی به تاکید افراطیون اصولگرا برای استفاده پزشکیان از همه جناح‌ها

ارتش رژیم‌ صهیونیستی عملیات در خان یونس را گسترش می‌دهد

هشدار سازمان بازرسی به جهاد کشاورزی برای تنظیم بازار کالاها

اختلال در خطوط ریلی فرانسه احتمالا 3 روز دیگر ادامه خواهد یافت!

فروش یک هفته سینما به بیش از 34 میلیارد رسید

چرا برخی کودکان در دوست پیدا کردن ناتوان هستند؟

سرخوردگی بی‌بی در واشنگتن

ترامپ بار دیگر به هریس حمله کرد

ترکیب هیئت‌‎رئیسه سه کمیسیون مجلس خبرگان مشخص شد

نماینده مجلس: آقای پزشکیان در هماهنگی کامل با مجلس و شخص آقای قالیباف است

عضو شورای راهبری: فهرست وزرا تا 3 روز آینده تقدیم رئیس‌جمهور منتخب می‌شود

فلاحت‌پیشه: پزشکیان بداند هرگونه گران‌سازی، پوست خربزه زیر پای دولت است

توزیع 40 میلیون لیتر سوخت کشاورزی در منطقه ارومیه

رژیم صهیونیستی مدعی رهگیری یک پهپاد بر فراز میدان گازی کاریش شد

جنایات رژیم صهیونیستی، صدای نماینده انگلیس در شورای امنیت را درآورد!

«مهران مدیری» برنده هم نباشد، برند هست!

شاه و قاهره؛ مردی که در مرداد تمام شد

رویترز: روسیه با پهپادهای جدید مراکز نظامی اوکراین را هدف می‌گیرد

عرب سرخی: باید کسانی که با بکارگیری زنان در کابینه مخالف هستند از سر راه برداریم

انتقاد المیرا شریفی‌مقدم به طراحی لباس کاروان ایران در المپیک/ ویدئو

حراج چهلم شمش طلا لغو شد

توصیه‌های اقتصادی نمایندگان بخش خصوصی به رئیس جمهور منتخب

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی