اخبار محرمانه

آخرين مطالب

آیا اردوغان به دنبال حاکمیت مادام‌العمر است؟ تحلیل ویژه

آیا اردوغان به دنبال حاکمیت مادام‌العمر است؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمود فاضلی| زمان پرسش «آیا اردوغان به ‌‎دنبال حاکمیت مادام‌العمر است؟» فرارسیده ‌است، البته نه برای اینکه اردوغان در داغ‌ترین روزهای فعالیت انتخاباتی حزب عدالت و توسعه اعلام کرده «طبق اختیاراتی که قانون می‌دهد، این آخرین انتخابات من است، اما بر اساس نتایجی که از این انتخابات حاصل خواهد شد، به برادرانی که بعد از من خواهند آمد، امانت را تحویل خواهم‌ داد». بسیاری معتقدند رئیس‌جمهور ترکیه دوره بعد از خودش را طراحی می‌کند و خیال بازنشستگی ندارد و می‌خواهد در اواخر 2027 مقدمات دوره چهارم خود را هم مشخص کند. او اگر در انتخابات شهرداری‎‌ها پیروز نشود، نقشه‌هایش برای دوره 10 سال آتی حزب حاکم تغییر خواهد کرد. اگر در استانبول پیروز نشود، نمی‌تواند نقشه راه ایدئال خود را به اجرا بگذارد. مفهوم سؤال «آیا اردوغان به دنبال حاکمیت مادام‌العمر است؟» بعد از آخرین سخنان «بکر بوزداغ» رئیس کمیسیون عدالت پارلمان ترکیه از حزب عدالت و توسعه روشن‌تر شد. او معتقد است معلوم نیست فردا چه خواهد شد؟ شاید هم در زمان مناسب پارلمان در راستای تجدید انتخابات تصمیم گرفته و مسیر نامزدی مجدد برای رئیس‌جمهوری ترکیه را باز کند.
ماده 101 قانون اساسی می‌گوید یک فرد حداکثر می‌تواند دو بار برای ریاست‌جمهوری انتخاب شود. بوزداغ با یادآوری موضوع «تجدید انتخابات» یا «انتخابات زودهنگام» به بند 3 ماده 116 قانون اساسی که به‌ خاطر احتمال انتخاب مکرر رئیس‌جمهوری وضع شده‌ است، اشاره می‌کند. یعنی اگر پارلمان ترکیه در راستای تجدید انتخابات تصمیم بگیرد،‌ اردوغان یک الی یک و نیم سال مانده به پایان دوره ریاست خود به ‌دلیل اینکه دوره پنج‌ساله را به پایان نرسانده، می‌تواند مجددا نامزد شود.
طبق ماده 101 قانون اساسی، نامزدی اردوغان در سال 2023 هم بحث‌برانگیز بود. مصطفی شنتوپ رئیس پیشین پارلمان اعلام کرده به‌‎ دلیل تغییر قانون اساسی در سال 2017، انتخاب اردوغان در سال 2014 حساب نمی‌شود، فقط انتخابات او در سال 2018 محاسبه خواهد شد. اپوزیسیون می‌توانست به دادگاه قانون اساسی مراجعه کند، اما چون کمال قلیچداراوغلو رهبر وقت حزب جمهوری خلق و مرال آکشنر رهبر حزب «خوب» مدعی بودند «اردوغان را در صندوق‌های رأی شکست خواهیم داد»، اردوغان برای بار سوم انتخاب شد. حال اگر سه دوره ریاست‌جمهوری کافی نبوده است، راهکار مخالفانش چه خواهد بود؟
اولین موضوع می‌تواند تغییر قانون اساسی باشد. آیا اردوغان می‌خواهد به رأی‌دهندگان خود بگوید «شهر استانبول را هم به من بدهید، یک بار دیگر قدرت خود را به رخ همه بکشیم. بعدا هم قانون اساسی را تغییر می‌دهیم».
تجدید قانون اساسی، یا با افزودن تعداد نمایندگان به ائتلاف حزب عدالت و توسعه و حزب حرکت ملی‌گرا با گردهم‌آوردن دو‌سوم از نمایندگان مجلس (یعنی 400 نماینده از 600 نماینده) در زیر صف‌های این ائتلاف یا به جان خریدن آسیب‌های جدید با برنامه میان‌مدت اقتصادی جدید به‌واسطه اقتصاد انتخاباتی در نتیجه برگزاری همه‌پرسی امکان‌پذیر خواهد شد. طبق بند 1 ماده 116 قانون اساسی، برای اتخاذ تصمیم انتخابات زودهنگام از سوی پارلمان به یک‌سوم آرای کل مجلس یعنی 360 رأی نیاز است. شرایط سیاسی و اقتصادی کنونی ترکیه برای آنچه بوزداغ یادآوری می‌کند، مناسب نیست.
شواهد کنونی نشان می‌دهد در وضعیت موجود، مجموع آرای احزاب عضو ائتلاف جمهور 322 است. یعنی حزب عدالت و توسعه 264 نماینده، حزب حرکت ملی‌گرا 49 نماینده، حزب هدا‌ پار (به کردی) یا «مطالبه آزاد» چهار نماینده، حزب دوباره رفاه چهار نماینده و حزب دموکراتیک چپ یک نماینده دارند. اگر همه این نمایندگان در راستای برگزاری انتخابات زودهنگام رأی بدهند، باز هم به 38 رأی دیگر نیاز است.
در جبهه اپوزیسیون هم حزب جمهوری خلق 129 رأی، حزب مساوات و دموکراسی خلق‌ها 52 رأی، حزب خوب 38 رأی، احزاب «سعادت و آینده» 20 رأی، حزب «دوا» 15 رأی، احزاب دموکرات و کارگر هرکدام سه رأی و احزاب کار و اتحاد دموکراتیک هم هرکدام دو رأی دارند. هفت نماینده مستقل هم در پارلمان حضور دارند. از این‌رو اردوغان برای اینکه مجدد رئیس‌جمهور شود، باید تمامی احزاب تشکیل‌دهنده ائتلاف جمهور در سال 2023 را تا آخر عمر در این ائتلاف حفظ کند و با تأیید «دولت باغچه‌لی» رهبر حزب حرکت ملی‌گرا از جبهه مخالف هم کمک بگیرد. این نیز مستلزم یک روند چانه‌زنی فشرده است که اجبارا در بعضی موارد مسامحه نشان خواهد داد. اردوغان در این دوره مجبور است درهای حزب خود را به روی احزاب مخالف خود از حزب «مساوات و دموکراسی خلق‌ها» تا حزب «خوب» باز کند.
اردوغان اگرچه در داخل کشور با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو است اما در عرصه سیاست خارجی در بسیاری از مسائل مانند جنگ روسیه و اوکراین، جنگ داخلی لیبی و تنش آذربایجان و ارمنستان نقش مهمی ایفا کرده و با حساسیت خود نسبت به غزه، جلب توجه کرد. اردوغان در «مجمع دیپلماسی آنتالیا» از درماندگی جامعه و نهادهای بین‌المللی در قبال نسل‌کشی اسرائیل که از هفتم اکتبر در غزه مرتکب می‌شود، سخن گفت. اظهارات اردوغان مبنی بر اینکه «در نقطه‌ای که نظام جهانی به آن رسیده‌، نظم بین‌المللی معنای خود را از دست داده‌ است»، در واقع یکی از چشمگیرترین نکات سخنرانی وی بود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1212632/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدیریت مجموعه های اقتصادیِ بنیاد شهید در آذربایجان شرقی با مشارکت مردم است

بازی موقعیت اضطرابی با «سیاوش مفیدی»

بررسی جداول بودجه 1403 در دستور کار پارلمان

فرمانده پایگاه شهیدان سجودی بیمارستان ساسان معرفی شد

ریانووسیتی: ایران و کامبوج پیشتازان جهان در تعداد تعطیلات با حقوق هستند

اصابت موشک حزب‌الله به پایگاه میرون

ادامه انتفاضه دانشجویی در آمریکا علیه اسرائیل

تلویزیون زهرش را به سریال «پایتخت» ریخت

دیدار معاون فرهنگی واجتماعی سازمان منطقه آزاد کیش با اعضای شورای شهرجزیره در روز شوراها

کیهان گزارش داد: ریزش ادامه‌دار دلار، 10 هزار تومان در 10 روز

توضیحات قالیباف درباره نحوه رسیدگی به جداول بودجه در جلسه غیرعلنی مجلس

پلیس آمریکا 900 معترض طرفدار فلسطین را در دانشگاه‌ها بازداشت کرد

رقابت بایدن و ترامپ در رینگ مسخره‌بازی

ویدئویی از سریال جایگزین «نون خ» در آستانه پخش

پیشنهاد مشوق در هزینه خدمات فرودگاهی در تابستان توسط سازمان منطقه آزاد کیش به ایرلاین‌ها/ قول مساعد مدیران عامل شرکت هواپیمایی برای برقراری پرواز به جزیره کیش در فصل تابستان

حراست هر دستگاه از ماموریت و وظیفه آن دستگاه نگهبانی می‌کند

باید و نبایدهای دوران قاعدگی

حملات هوایی و توپخانه‌ای اسرائیل به نوار غزه؛ 22 تن شهید شدند

سنتکام مدعی رهگیری پهپادهای یمن شد

تلفات سنگین نظامیان صهیونیست در انفجار بمب غزه

چرا سردار سلیمانی با شهید شدن بابا پنجعلی در سریال پایتخت 5 مخالفت کرد؟

اولین نشست بررسی و تدوین برنامه عملیاتی سال 1403 در استان البرز برگزار شد

سرمقاله صبح نو/ خروش جهانی در حمایت از آرمان فلسطین

گام نهایی برای مالیات بر سوداگری

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان؛ بیت‌کوین در اوج

حملات مداوم هوایی و توپخانه‌ای اسرائیل به مرکز و جنوب غزه

آیا پای ممیزی در «مهمانی» میان است؟

جهانگیری: رهبری در سال 95 فرموند من ارتباط اصلاح‌طلبان با ایشان را بر عهده بگیرم

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مردم؛ بزرگ‌ترین بازنده ممنوعیت واردات

سرمقاله جوان/ آقایان زیباکلام، فاضلی، ارمکی! این بود غایت لیبرال‌بودن شما؟!

سرمقاله آفرینش/ خلیج فارس،اقتدار ملی، حسن همجواری

گفت‌وگوی تلفنی بایدن با نتانیاهو

ژنرال ارشد اوکراین به عقب‌نشینی «تاکتیکی» از 3 روستا اذعان کرد

رئوفیان: برخی دوستانِ قالیباف هم مخالف ریاستش بر مجلس هستند

سرمقاله اعتماد/ نگرانی از صادرات نفت کردستان عراق به اسراییل

سرمقاله ایران/ بهبود اقتصادی؛ از میدان «واقعیت» تا میدان «تصویر»

معافیت کسب و کارهای اینترنتی از مالیات ادامه دارد؟

سرمقاله وطن امروز/ آپارتاید علمی

سرمقاله فرهیختگان/ بازگشایی سفارت به قیمت مصادره املاک ایران

سرمقاله شرق/ مدرسه و کارخانه

توصیه عضو جبهه اصلاحات به مجلس دوازدهم: در مبارزه با فساد تعارفات سیاسی را کنار بگذارید

سرمقاله خراسان/ انتظارات واقع بینانه از مالیات بر عایدی سرمایه

سرمقاله کیهان/  گرگ سیاست اسرائیل چگونه مقابل ایران زانو زد؟

تصویر بهشتی بر مزار طالقانی

عقب نشینی کاخ سفید: تظاهرات در دانشگاه های آمریکا مسالمت آمیز باشد

کشته شدن 3 نظامی اسرائیلی در غزه؛ 11 نظامی دیگر نیز زخمی شدند

جنگ پنهان برای یک کرسی عیان!

هدیه ویژه فرمانده سپاه تهران به فرمانده کل ارتش

اعتماد به نفس کجاست؟

سناتور آمریکایی: اقدامات اسرائیل در غزه قطعا نسل‌کشی است

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی