اخبار محرمانه
سرمقاله ابتکار/ آیا کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه است؟
شنبه 21 آبان 1401 - 10:11:11
اخبار محرمانه - ابتکار / « آیا کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه است؟ » عنوان سرمقاله مدیر مسئول روزنامه ابتکار، محمدعلی وکیلی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شکاف عمیقی میان افکار عمومی و مسئولان رخ داده است. سخنان مسئولین دیگر توان اقناع عمومی را ندارد. به قدری در ماجراهای مختلف این شکاف عمیق شده، که اکنون هر حرف راستی هم زده می‌شود مردم فکر می کنند حتماً کاسه ای زیر نیم کاسه است. در این وضعیت اولین اولویت باید بازسازی افکار عمومی باشد اما تناقضات عجیب در حکومت اجازه نمی دهد مسئله باورپذیری سخنان صاحبان قدرت کمی ترمیم شود. در روزی که قالیباف با وعده اصلاحات اساسی و حکمرانی نو تلاش می کرد شاید پالس مثبتی به جامعه دهد همزمان 227نفر از به اصطلاح نمایندگان ملت بیانیه ای دایر بر تقاضای اعدام معترضین منتشر می‌کنند و باعث شد حرف رئیس مجلس همچون یک جک در جامعه مورد تمسخر قرار بگیرد. این همه تناقض و این غیبت اراده بزرگ و جدی جهت تغییر، هرگونه وعده ای را باورناپذیر کرده است. 
اما با این حال نگارنده فرض را بر این گذاشته که حرف قالیباف اراده نظام است که از طریق ایشان مطرح گردید. بنابراین به مختصات حکمرانی نو و اصلاحات اساسی در حکمرانی موجود اشاره می کنم.
1- راه‌های ارتباطی ملت با حکومت و مکانیزم اِعمال اراده ملت، با نظام انتخاباتی موجود ناقص و نارس است. سال‌هاست که اجازه هیچ تغییر جدی در نظام انتخاباتی کشور و تغییر آن به نفع مردم داده نمی شود. مجلس موجود نمونه واضحی از مشکلات مکانیزم موجود است. مجلسی که در این مقطع سرنوشت ساز اصلاً نسبتی با هیچ بخشی از مسائل ملت پیدا نمی کند. حتی بخش مذهبی و طرفدار نظام از جامعه نیز چنین مطالبه ای که این بیانیه مطرح می کند ندارد. اساساً انگار ارتباط این مجلس حتی با پایگاه رای خود (چه رسد به بقیه جامعه) قطع شده است. این حتماً ضعفی ساختاری است که مجلس خود را بیش از ملت به جاهای دیگر متعهد می داند. طبیعتاً حکومتی که نهاد سالم انتخابی نداشته باشد گوشی برای شنیدن مردم هم ندارد. شنیدنِ مردم، نهاد می خواهد؛ تاریخ نشان داده هیچگاه مردم ادعای شنیدن پیامشان را در شعار و لفاظی باور نکرده اند.
2- نظام گزینشی کشور نیازمند تجدیدنظر جدی است چندانکه در نظام جدید رشوه خواری و چاپلوسی ارزش افزوده نباشد و امکان ترقی از این راه ها به شکل ساختاری مسدود گردد.
3- نظام حکمرانی و دیوانداری کشور نیازمند بازطراحی به گونه ای است که امکان پنهان کاری وجود نداشته باشد و شفافیت جزو لوازم ساختاریِ سیستم جدید باشد. 
4- با انقلاب رفتاری در سطح مدیران ارشد فرهنگ کشورداری از این نفاق، ریاکاری و دروغ بافی، ناشکیبایی، مریدپروری و انتقادناپذیری که به طور تاریخی گرفتار آن شده ایم تبدیل به حکمرانی مبتنی بر صراحت، رک گویی و انتقادپذیری شود. 
4- حکومت بینش خود را چندان عوض کند که به جای اینکه تصلب و اصرار بر راه خود را فضیلتِ وفاداری به آرمان تعریف کند، پذیرش اشتباه و زبانِ عذرخواه را فضیلتِ حکومتداری ببیند. 
5- انواع تبعیض‌های قانونی و رفتاری را چه به شکل ساختاری و قانونی و چه به شکل فرهنگی و رفتاری مرتفع کند و حکومت را به مدار انصاف و عدالت برگرداند.
6- متافیزیک این نظام سنگین است. یک مانع مهم در اصلاحات اساسی همین متافیزیک سنگین و پرتکلیف است. اولین گام در بروزرسانی این متافیزیک، حرکت از سیاست امت محور به سیاست ملت محور است. 
7- حرکت به سمت آزاد کردن اقتصاد از انحصار نهادها، بنیادها، ستادها و ساختن اقتصاد مردم پایه است. البته تحقق معنای عمیقی از آزادی لازمه آزادسازی اقتصادی است.
8- ایجاد حکمرانی مبتنی بر شاخص های کمّی و ارزیابی پذیر درمورد بهبود زندگی و فاصله گیری از حکمرانی لفاظی وعده محور
9- دست کشیدن از ماجراجویی‌های بلندپروازانه و پرریسک و احترام گذاشتن به علم و تجربه‌های بشری در حکمرانی
10- همه فضائل حکومتداری که در بالا به شکل تیتروار اشاره شد در کشورهای مختلفی تجربه شده است. امروز می توان با خضوعی معرفتی، برای تحقق موارد بالا، به تجربه های موفق دیگر کشورها رجوع کرد. تنها باید از طرح‌های توهمی و وعده‌های بزرگ شارلاتان‌ها در سیاست دست کشید تا از تجربه‌های بشری توشه لازم را گرفت.

http://www.SecretNews.ir/Fa/News/738214/سرمقاله-ابتکار--آیا-کاسه‌ای-زیر-نیم‌کاسه-است؟
بستن   چاپ