اخبار محرمانه
20+2 یوزپلنگ ایرانی و امید به احیا در اسارت
شنبه 17 ارديبهشت 1401 - 12:54:08
اخبار محرمانه - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
 تولد 3 یوزپلنگ در پارک ملی توران، چند روز پس از کشته شدن یک قلاده یوزپلنگ در قائم‌شهر، موجی از شادی و واکنش‌های مثبت را در شبکه‌های اجتماعی به راه انداخت. در شرایطی که گونه یوزپلنگ ایرانی در مسیر انقراض به سر می‌برد، تولد این سه قلاده یوزپلنگ که البته یکی از آنها به دلیل ضعف جسمانی تلف شد، می‌تواند بارقه‌ای از امید به همراه داشته باشد. آنطور که عضو هیات علمی دانشگاه و متخصص مامایی و بیماری‌های تولیدمثل گفته است: «این توله از زمان تولد ضعیف و در این چهار روز افزایش وزنی نداشت‌ و بعد از کالبدشکافی علت تلف شدن ناهنجــــاری مادرزادی ریه سمـــت چپ و چسبندگی ریه تعیین شد» گفته شده توله‌های دوم و سوم از زمان تولد افزایش وزن خوبی داشته‌اند و تیم اجرایی و علمی مرکز تکثیر یوز آسیایی یوز آسیایی به صورت شبانه‌روزی تمامی رفتار‌ها و تغذیه توله یوزهای دوم و سوم و یوز ماده را بعد از جراحی رصد می‌کنند.
22 قــلاده شناخته شده یوزپلنگ
در شرایطی که فقـط 20 قلاده یوزپلنگ در 7 استان سمنان، کــرمان، یزد، خراســـان‌های رضوی، شمالی و جنوبی به عنوان زیستگاه‌های اصلی یوز زندگی می‌کند، عمده دلیل مرگ آنها در طی سال‌های اخیر شکار بیش از اندازه و بی‌توجهی رانندگان از عبور از جاده‌ها و زیر گرفتن آنها عنوان شده است. امری که در سال 2001 میلادی باعث تدوین برنامه حفاظتـــی تحت حمایت سازمــان ملل در این کشور ما شد. اما اتفاقات دردناکی مانند کشته شدن یوزپلنگ در قائم‌شهر، بی‌توجهی به این برنامه حفاظتی است. اما با فرزندآوری «ایران» و «فیروز» در اسارت و پارک ملی توران، حال شرایط می‌تواند به گونه‌ای رقم بخورد که در آینده این تعداد یوزپلنگ در کشور افزایش پیدا کند. علی سلاجقه، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز در بازدید از مرکز علمی تحقیقاتی ذخیره گاه زیستکره توران در استان سمنان به این امر معتقد است و می‌گوید: «ایران» ماده یوز باروری است و حداقل تا 5 سال آینده توان باروری و تولید مثل دارد. وی در شرایطی که از نزدیک فرآیندهای مراقبت از توله‌های متولد شده و سلامتی یوزپلنگ ماده بعد از عمل جراحی سزارین را مشاهده و دستورات لازم را برای مراقبت از این دستاورد علمی صادر کرد و گفت: «این نخستین تجربه ایران در تولد یوز در اسارت است، باید همه زوایای علمی و تجـــارب جهانی این اقدام به دقت بررسی شود و نتایج و دستاوردهای حاصله در قالب مقالات علمی و پژوهشی به زبان‌های مختلف منتشر شود.»
نر یا مـــاده، کدام نجات بخش است؟
اما نکته جالب در رابطه با تولید این سه قلاده یوز ایران، تعیین جنسیت آنها در زمان تولد بوده است. در شرایطی که اعلام شد، که سه توله یوز ایران «ماده» هستند، چند روز بعد از ســوی مسئولان سازمان حفاظت از محیط زیست اعــلام شد که «کارشناسان در تعیین جنسیــــت آنها اشتباه کرده‌اند و آنها «نر» هستند. در این میان سلاجقه ابراز امیدواری کرد که «در زایمان‌های بعدی شاهد توله‌های ماده باشیم.» با این حال وی با بیان اینکه تیم اجرایی و علمی در اعلام جنسیت تولــه یوزها عجله کردند، خاطرنشان کرد: «البته نباید اجر دامپزشک معتمد را ضایع کرد چـراکه اول از همه سیکل باروری ایران را تشخیــص داد و به زمان درست معرفی «فیروز» به «ایران» پی برد علاوه بر این، ضمن تشخیص به موقع برای سزارین، عمل به‌دنیا آوردن 3 توله را با موفقیت انجام داد. هرچند نمی‌توان قصور در تشخیص جنسیـــت را نادیده گرفت.»در این شرایط اسماعیل کهرم، جانور‌شنـــاس و کنشگر محیط زیست به «آرمان ملی» گفته است: «اینکه یوز پلنگ‌ها «نر» به دنیا آمدند، از اتفاقات مثبت است و در آینده می‌تواند به تکثیر آنها امیدوارتر بود.» وی با اشاره به اینکه توله یوزی که از بین رفت مشکل چسبندگی ریه داشت و احتمال نجاتش خیلی کم بود، گفت: «با همه این‌ها اگر قبل از تولد مشخص می‌شد که مشکل آن توله یوز چیست، شاید امکان داشت عمل جراحی انجام و مشکل رفع شود. با این وجود تاکید می‌کنم این عمل بسیار مشکلی است و شانس موفقیت در آن خیلی ناچیز است.»

http://www.SecretNews.ir/Fa/News/699445/20-2-یوزپلنگ-ایرانی-و-امید-به-احیا-در-اسارت
بستن   چاپ