اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ در مسیر براندازی نظام تک‌قطبی مقاله

سرمقاله وطن امروز/ در مسیر براندازی نظام تک‌قطبی
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - وطن امروز / « در مسیر براندازی نظام تک‌قطبی » عنوان یادداشت روزنامه وطن امروز به قلم ثمانه اکوان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
چند ماه پیش زمانی که شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین به عربستان سفر کرد تا به تقویت روابط کشورش با خاندان سعودی بپردازد، صحبت‌هایی درباره ایران بویژه جزایر ایرانی کرد که به سرعت با واکنش منفی ایران رو‌به‌رو شد. در آن زمان با وجود اینکه وزارت خارجه سریعا به این مطالب واکنش نشان داد و بعد از آن اعلام شد طرف چینی در این باره از ایران عذرخواهی کرده است، رسانه‌ها و افرادی که دل خوشی از احتمال روزافزون اجرایی شدن قطعی توافق 25 ساله ایران و چین نداشتند به یک‌باره در صف منتقدان سرسخت پکن قرار گرفتند و بیان کردند واکنش ایران به این نوع اظهارات یا هرگونه سرمایه‌گذاری پکن در عربستان باید منفی باشد و به حزب کمونیست چین نشان داده شود نمی‌تواند با منافع ایران در منطقه بازی کند. 
البته در این میان تحلیل واضح و آشکاری که از این حوادث و اتفاقات وجود داشت، به مرور جای ادراک‌سازی ناموفق جریان مخالف تقویت روابط ایران و چین را گرفت. بر اساس این تحلیل، باید به قراردادهای نظامی و اقتصادی چین در منطقه نه به عنوان تهدیدی علیه ایران یا سوگیری پکن در رقابت‌های منطقه‌ای کشورمان، بلکه به عنوان تلاش پکن و تهران برای شکل دادن سریع‌تر به نظم جدید جهانی و همین‌طور یارگیری از متحدان آمریکا نگریسته می‌شد. 
عربستان تا پیش از این کشوری بود که به دلیل وابستگی بیش از حد خاندان سعودی به مقامات آمریکایی بشدت در امور منطقه‌ای، جهانی و اقتصادی تحت سلطه آمریکا قرار داشت. جنگ اوکراین و مرزبندهای جدید بین‌المللی تا حد زیادی خاندان سعودی را متقاعد به تجدیدنظر در مناسبات بین‌المللی بویژه روابط با آمریکا کرد. کار به جایی رسید که فشارهای مکرر دولت بایدن برای پایین آوردن قیمت نفت عربستان، با نتیجه دلخواه ایالات‌متحده همراه نشد و بایدن در سفری کاملا شکست‌خورده به منطقه، مجبور شد تنها به یک «دست دادن کرونایی» با بن سلمان قناعت کرده و دوباره بدون هیچ نتیجه‌ای به واشنگتن بازگردد و به همراه متحدانش در اروپا با بحران انرژی در جهان روبه‌رو شود. چین که خود از مشوقان و استقبال‌کنندگان از نظم جدید جهانی است، از این فرصت بهترین بهره را برد تا بتواند یار دیرینه آمریکا را این بار به سمت خود هدایت کند و به همین دلیل شی جین پینگ در سفری به عربستان سعودی، از قراردادهای بزرگ اقتصادی و نظامی پرده برداشت. 
در آن زمان اما غرب‌گرایان ایران معتقد بودند نظم جدید جهانی یا شکل نگرفته یا توهمی از سوی کشورهای شرقی است تا بلکه آمریکا را از معادلات جهانی جدا بدانند. آنها بر همین اساس سفر شی به عربستان را ضد منافع ملی ایران تحلیل کردند و بر این عقیده بودند اگر نظم جدیدی نیز در جهان در حال شکل‌گیری باشد، ایران در نظم جدید بازنده میدان است، زیرا به نظر می‌رسد متحدانی دارد که چندان نمی‌تواند روی آنها برای حفظ منافعش حساب باز کند. 
گذشت چند ماه از این مساله و رفت و آمدهای دیپلماتیک بین تهران و پکن و دیگر کشورهای منطقه نشان داد ایران در طول تاریخ، با گذر از جنگ سرد و تحریم‌های بین‌المللی و آمریکایی و حتی چند بار رویارویی مستقیم نظامی با ایالات‌متحده، در جایگاهی است که بخوبی می‌تواند الگوهای تغییرات نظم جهانی را درک کند و بر اساس منافع ملی خود در همین راستا برنامه‌ریزی‌هایی برای تدوین سیاست خارجی جدید خود انجام دهد. سفر رئیسی به پکن و نهایی شدن قراردادهای تجاری بین ایران و چین، زمینه‌سازی برای ورود پر‌قدرت ایران به اجلاس شانگهای و تدوین آیین‌نامه‌های لازم برای اجرایی شدن قرارداد 25 ساله بین 2 کشور نشان داد هیچ‌کدام از فضاسازی‌های بین‌المللی راجع به همکاری و اتحاد بین تهران و پکن درست نیست و تهران می‌تواند بر اساس منافع ملی خود به فکر گسترش سیاست خارجی‌اش در راستای نظم جهانی باشد. 
دستاورد مهم تهران هم‌اکنون میانجی‌گری چین برای احیای روابط ایران و عربستان است که از جهات مختلف توانست نقشه‌های آمریکایی برای منطقه را خنثی کند و البته اعتبار خوبی نیز به پکن در آستانه ورود پر‌قدرت دیپلماتیکش به منطقه غرب آسیا داد. در همان زمان که رسانه‌ها می‌گفتند چین باید به‌خاطر گفته‌های رئیس‌جمهورش درباره جزایر ایرانی تنبیه شود، گفته شد اگر به نقش پکن به عنوان میانجی میان 2 کشور نگریسته شود، این اشتباه می‌تواند با دیده اغماض نگریسته شود. پکن برای اینکه روابط خوب و همزمان با تهران و ریاض داشته باشد، در این فکر بود که موضعی میانه داشته باشد و از یک سو هم روابط خود با عربستان را گسترش دهد و هم به دلیل اینکه با رقیب ایران در منطقه وارد روابط گسترده شده، امتیازاتی جدی نیز به تهران بدهد. با توجه به موضع بسیار درست و دقیق وزارت امور خارجه در بیانیه محکومیت صحبت‌های شی جین پینگ درباره جزایر ایرانی و در عین حال تاکید بر ادامه روابط 2 کشور، فرصت خوبی برای تهران فراهم شد که امتیازات مهمی از چین برای ادامه فعالیتش در عربستان و منطقه بگیرد. این امتیازات می‌تواند خرید بیشتر نفت از ایران توسط شرکت‌های چینی یا هموار‌سازی ورود ایران به مجامع اقتصادی منطقه‌ای باشد. حالا پکن با میانجی‌گری میان تهران و ریاض نشان داد بخوبی به نقش خود در نظم منطقه‌ای غرب آسیا واقف است و البته می‌داند اگر بخواهد نظم جدید جهانی با سرعت بیشتری شکل گرفته و دنیا به سمت چندقطبی پیش رود، توجه همزمان به قدرت‌های منطقه‌ای در تمام مناطق دنیا حائز اهمیت ویژه است. این همان نکته اصلی است که ایالات‌متحده از آن غافل است و تلاش دارد با عملیات‌های نظامی یا اعمال تحریم‌های یکجانبه، همچنان نظام تک‌قطبی را در جهان حکمفرما کند؛ غافل از اینکه قطار نظم جهانی مدت‌های زیادی است از ایستگاه نظام تک‌قطبی گذشته و به سمت نظام چندقطبی متکی بر قدرت‌های منطقه‌ای و سازمان‌های همکاری منطقه‌ای پیش می‌رود. تلاش چین و همکاری بسیار مثبت ایران، عربستان، عراق و عمان در بهبود روابط تهران - ریاض نشان داد کشورهای منطقه به ‌رغم تمام اختلافات و درگیری‌هایی که با یکدیگر دارند - و البته بسیاری از آنها ناشی از پروژه‌های ایران‌هراسی، روس‌هراسی، چین‌هراسی یا حتی عرب‌هراسی است که آمریکا در تمام سال‌های گذشته به راه انداخته است - می‌توانند راهی برای ارتباط و همزیستی مسالمت‌آمیز بیابند و قرار نیست تمام پروژه‌های چندساله آمریکا برای باقی ماندن به عنوان تک ابرقدرت جهان، حتما در منطقه غرب آسیا اجرایی شود.
احیای روابط دیپلماتیک ایران و عربستان در منطقه، بسیاری از فعالیت‌های مخرب ایالات‌متحده و متحدش رژیم صهیونیستی را خنثی خواهد کرد. این روابط در صورت اصلاح رفتار رژیم سعودی می‌تواند منجر به پایان جنگ در یمن و پیروزی مردم این کشور شده، سوریه را دوباره به جامعه عرب بازگرداند و وضعیت اقتصادی و دیپلماتیک این کشور را سامان دهد و در عین حال باعث بی‌ثمر شدن توافق آبراهام بین کشورهای عرب منطقه و رژیم صهیونیستی شود، زیرا دیگر پروژه ایران‌هراسی شکست خورده و دلیلی برای همپیمانی اعراب با رژیم غیرقابل اعتماد و ضعیف صهیونیستی وجود ندارد. احیای روابط در عین حال می‌تواند برای سیاست همسایگی ایران نیز موثر باشد و باعث بهبود روابط عراق و سوریه با عربستان و ایران شود که همین کار می‌تواند نشان دهد مشکلات منطقه‌ای در خود منطقه باید حل و فصل شود، نه بیرون از آن یا با توسل به قدرت‌های فرامنطقه‌ای. 
چین حالا نشان داده است با سیاست‌های خود در قبال منطقه غرب آسیا به‌دنبال یارگیری از زمین آمریکا است و در این راه مانند آمریکا دست به اقدامات تنش‌زا نمی‌زند، بلکه راه ورود خود را در تنش‌زدایی در منطقه دیده است و اتفاقا کشورهای منطقه که از این همه تنش و خشونت تاریخی خسته شده‌اند، راه را برای ایفای این نقش توسط چین باز می‌کنند. 
چین در عین حال منافع خاص خود را نیز در این میانجی‌گری‌ها دنبال می‌کند که مهم‌ترین‌شان باز کردن زمین‌های جدید مقابله با آمریکا در حوزه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک است. چین از یک سو با متحدان قدیمی ایالات‌متحده در زمینه انرژی، متحد شده است و هم 2 قدرت بزرگ انرژی در منطقه را به یکدیگر نزدیک و به صورت همزمان عربستان را به عنوان متحد دیرین آمریکا از کاخ سفید دور کرده است. چین بخوبی می‌داند هر اقدامی که به ضعف سیستم تک‌قطبی در منطقه منجر شود، به نفع تمام کشورهای منطقه و ایجاد ثبات در منطقه غرب آسیاست و حالا نشان داده است توانایی استفاده از این فرصت را دارد و مولفه‌های نظم جدید جهانی و تاثیرگذاری بر نظم جدید را بخوبی می‌شناسد.
البته رفتار چین پس از سفر شی به منطقه نشان داد پکن به خوبی جایگاه ایران را به عنوان کشوری که زمینه‌ساز فعالیت چین در غرب آسیا بوده و عامل اصلی تضعیف نظام آمریکا در منطقه است، درک کرده است. پس از الگوی موفق همکاری ایران- روسیه در سوریه، حالا چین نیز در حال نوعی شراکت و همکاری راهبردی با ایران است؛ راهبردی که 3 کشور ایران، روسیه و چین پایه‌گذار و تقویت‌کننده آن بوده‌اند. راهبردی به نام «براندازی نظام آمریکایی».
بازار

اخبار محرمانه

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/868549/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

روزنامه‌نگار اسرائیلی: باید چند رودخانه از خون اهالی غزه جاری کنیم

درگوشی حرف زدن میرسلیم و بادامچیان در یک مراسم سیاسی

جت شخصی چند؟

خاطرات فراموش‌نشدنی پایان جنگ از زبان «مسعود ده‌نمکی»

جهانگیری: در سال 84 که دولت را به احمدی‌نژاد تحویل دادیم خودروسازی ایران از ترکیه و چین جلوتر بود

همبستگی با غزه مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در امان

سانسور گسترده رسانه‌های جهان بخاطر حفظ منافع رژیم صهیونیستی

من آدم مجرد سوار ماشینم نمیکنم!

گام‌های اصلی در تربیت جنسی کودکان

برای از ما بهتران؟

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

کودک فلسطینی: خواب دیدم توسط ارتش رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدم!

مسعود ده‌نمکی: پدرم می گفت بین من و خمینی یکی رو انتخاب کن

داوری خطاب به دولت رئیسی: کاش برای دستاوردسازی‌های کاذب، حداقل کمی عدد بیاموزید

تابستون نزدیکه و هندوانه رو اینجوری برش بزن

هشدار قاهره درباره یورش زمینی رژیم صهیونیستی به رفح

کلیه ناخدا رو به اسم نورالدین خریدند!

جشن تولد ساده و بی ریای بازیگر پیشکسوت

عملیات «وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه

جنگ غزه دانشگاه‌های آمریکا را به هم ریخت

یکی از ساکنان روستاهای چابهار: دولت یک ریال از غرامت سیل را به ما نداده است

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل

مجری سابق برنامه «هفت»: با زور و تهمت و تهدید فیلمساز نمی‌شوید!

متقی: بعد از جنگ غزه و عملیات وعده صادق، اسرائیل مجبور شد سفارتخانه‌هایش را در کشورهای منطقه ببندد

نقشه تندروها برای «عبور از قالیباف»

سفر پریناز ایزدیار با رضا عطاران به کاخ صدام حسین!

آمریکا تحریم‌هایی مرتبط با ایران اعمال کرد

وزیر کشور: 45 نماینده در مرحله دوم انتخابات راهی خانه ملت می‌شوند

در دومین روز از سفر رئیس‌جمهور به پاکستان چه‌ گذشت؟

با این رفتار، همیشه از جاری هات سرتر و جلوتری

پیدایش ابرقدرت اسلامی

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

سختی‌های کار «سلطان و شبان» که کمتر شنیدید

روایتی از همکاری‌های اطلاعاتی مجاهدین با ارتش صدام

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

فرمانده 26 ساله فلسطینی که عملیات‌های بسیاری در کرانه باختری علیه ارتش اسرائیل انجام داده، کیست؟

رزمایش دریایی مشترک سوریه و روسیه آغاز شد

تصاویر متفاوتی از شاهزاده سریال «جومونگ 3»

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی