اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ آینه‌های راستین جامعه تحلیل ویژه

سرمقاله اعتماد/ آینه‌های راستین جامعه
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اعتماد /« آینه‌های راستین جامعه » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته پریس تنظیفی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
درباره اهمیت کنش‌های دانشجویان هنر
در هفته‌های گذشته شاهد تحرکات اعتراضی در عرصه اجتماع ایران بوده‌ایم. به‌گونه‌ای که موجب اتخاذ کنشی در جامعه شده است که پیش از این بدین وضوح آن را مشاهده نمی‌کردیم. نزدیک به دو ماه است که این کنش در جریان است. این در حالی است که دستگاه‌ها تلاش می‌کنند با استفاده از ابزارهای خود کنشگران را از کنش بازدارند و کنش را متوقف کنند.
بدیهی است که با رخداد چنین وضعی در یک جامعه، مناسبات پیشین نظم اجتماعی در نهایت -به قهر یا رضایت- عطف به کنش رخداده تغییر می‌کند و دیگر مناسبات پیشین برقرار نخواهد بود. به بیان دیگر، نتیجه‎ای که حاصل می‎شود، فارغ از استحصال اهداف افراد حاضر در کنش، روابط بین نیروهای جامعه را تغییر خواهد داد. این یک تغییر گسترده مناسبات اجتماعی است که به واسطه خود همه ابعاد جامعه را درگیر می‌کند؛ یکی از این ابعاد، عرصه هنر است که همواره ارتباطی تنگاتنگ با کلیت جامعه دارد.
در واقع با توجه به دامنه وسیع تاثیراتی که کنش‌های اجتماع در همه عرصه‌های جامعه می‌گذارد، عرصه هنر نیز متحول می‌شود؛ زیرا پارادایم حاکم بر آن را در رابطه تنگاتنگ با جامعه قرار داده است.
 پارادایم هنر که پیش از قرن بیستم پارادایم هنر زیبا بود، از ابتدای قرن بیستم بدل به هنر بیان‌گرا شد؛ این بیان‌گرایی هنرمند را قادر ساخت از بیان اندیشه، افکار و آلام خود تا بیان اندیشه، افکار و آلام دیگران بسته به حقیقت وجودش راه‌های متفاوتی را آزادانه تجربه کند؛ در حالی که در هر حال سرگرم شکل‌دهی یک گفتمان به واسطه اثر هنری است. پیش از رواج پارادایم هنر بیان‌گرا، پارادایم هنر زیبا که از سوی حاکمان پیشتیبانی می‌شد، کارکردی زینت‌بخش داشت که سرمایه حاکمان را نمودار می‌کرد و جلال و شکوه بارگاه‌شان را رقم می‌زد تا بدین وسیله پایه حاکمیت‌شان به واسطه تفاوت شوکت حاصل از هنر با زندگی رعایا مستحکم شود و تبلیغ دیدگاه‌شان در شکلی عالی رقم بخورد. بدین ‌ترتیب هنر وظیفه‌ای تبلیغاتی (پروپاگاندا) در انحصاری خاص برعهده داشت. تغییر پارادایم از هنر زیبا به هنر بیان‌گرا موجب شد تا نیروی هنر جهت بیان احساسات و افکار هنرمند به کار گرفته شود و از آنجا که هنرمند در بطن جامعه خود زندگی می‌کند و احساسات و افکارش متاثر از آن است، هنر هم تحت تاثیر جامعه و روابط و نیازهای آن بدل به نمودی «شخصی-اجتماعی» شد. این موجب شد تا هنر در قرن بیستم بدل به انعکاس راستین جامعه شود. این تغییر پارادایم که به شکل تغییر زبان هنر عیان شد، به خوبی در تلاش هنرمندان ‌امپرسیونیست قابل پی‌جویی است؛ زیرا آثار هنرمندان مکتب امپرسیونیسم به واسطه همین تغییر پارادایم، مطلوب حاکمیت آن زمان نبود.
در سال 1863 امپراتور ناپلئون سوم برای مقابله با تحریک روزافزون محافل هنری در خصوص نپذیرفتن نقاشانی که آثارشان از سوی سالن آکادمی (سالن رسمی هنر مورد تایید دربار) پذیرفته نشده بود، حکم افتتاح یک سالن به نام رفوزه‌شدگان را صادر کرد تا نشان دهد چه آثار سخیفی مردود شده‌اند و این‌گونه از فشار روزافزون جامعه بکاهد. با نمایش آثار رفوزه‌شدگان در آن سالن، منتقدان آثار آنها را تقبیح کردند، اما این واکنشی بود که روح انقلابی این نقاشان را تثبیت کرد. هنرمندانی مانند سزان، آدوارد مانه، کامیل پیسارو، کلود مونه، پیر آگوست رنوار و ادگار دگ از جمله هنرمندانی بودند که آثارشان در سالن رفوزه‌شدگان نمایش داده شده بود. بیشتر این هنرمندان در سال‌های اوایل دهه 20 زندگی بودند (مانند سزان) و تازه سبک خود را شکل می‌دادند. 
تاریخ هنر نشان داد که این هنرمندان جوان پی‌ریز تغییرات بزرگی بودند که هنر قرن بیستم را با تمام عظمتش ایجاد کرد و به واقع نمایش آثارشان در سالن رفوزه‌شدگان، رفوزگی هنر آکادمی بود که قدرت را در دست داشت. دانشجویان و مخاطبان هنر به خوبی استعار‌ه‌ها را درک می‌کنند. طی نزدیک به دو ماه گذشته شاهد آن هستیم که دانشجویان هنر در کشور دست به خلق آثار هنری زده‌اند که متفاوت است از آنچه همواره از سوی حاکمیت به عنوان جریان هنری قالب کشور تبلیغ می‌شد. می‌دانیم که با پیروزی انقلاب سال 1357 شمسی تشکیل نهادهایی مانند حوزه هنری نوعی جریان خاص در هنر را تبلیغ کرد که هر چند در مواردی از نظر تکنیک اجرا از تکنیک‌های هنر قرن بیستم بهره می‌برد، اما پارادایم حاکم بر آن همان پارادایمی بود که منجر به مردود کردن آثار هنرمندان جوان در فرانسه قرن نوزدهم شد. در حالی که آنها هنر را به قرن بیستم هدایت کردند. تلاش دانشجویان هنر در خلق آثار جدید با برخورد شدید مدیران دانشکده‌ها و دانشگاه‌ها روبه‌رو است که با اقدامات سلبی آنها مانند مردود کردن دانشجویان و محروم کردن آنها از دریافت مدرک فارغ‌التحصیلی به دلیل ثبت معدل صفر در کارنامه تحصیلی‌شان همراه است. بی‌تردید این هنرمندان جوان با توجه به عملکرد متفاوت و حساس خود، در حالی که تلاشی بی‌وقفه برای نمود هنری جامعه و بیان آنچه رخ می‌دهد دارند، در واقع یک دگردیسی در پارادایم هنری ایران ایجاد کرده‌اند. این یادآور نقطه آغاز تغییر پارادایم هنر در قرن بیستم است و زمانی رخ می‌دهد که جامعه به واسطه کنش کنشگران خود تغییر را تجربه می‌کند. بدین ‌ترتیب باید انتظار داشت هنر ایران از این پس شکل، معنا و رابطه‌های متفاوتی نسبت به جامعه و اصحاب قدرت داشته باشد. دانشجویان هنر که اکنون در دانشگاه‌های کشور سرگرم خلق آثار خود با رویکردی متفاوت هستند، هنرمندان مهم آینده این کشورند که اهمیت زیادی در تعیین سلیقه و سمت و سوی هنر خواهند داشت.
نحوه برخورد مدیریت دانشگاه‌ها و دانشکده‌های هنر با آنها هیچ تاثیری در جلوگیری از تغییر پارادایم هنر کشور نخواهد داشت. این تغییر پارادایم هنر محتوم است. آنچه باقی می‌ماند و در تاریخ هنر این کشور ثبت می‌شود، رفتاری است که مدیریت در برابر تغییر اتخاذ کرده است. اینکه مدیران دانشگاه‌های هنر تا چه اندازه پذیرای این تغییر بوده‌اند و از جایگاه و توان خود برای دانشجویان‌شان هزینه کرده‌اند، همان چیزی است که در تاریخ هنر ذیل گزارش و تحلیل آثار هنری خلق شده در این روزها، درج می‌شود. به واقع آنها اکنون در نقطه‌ای از تکرار تاریخ و بازساخت سالن رفوزه‌شدگان قرار دارند. تاریخ می‌تواند در تکرار زمانی دایره‌ای شکل گیرد و یک عمل بارها تکرار شود یا مسیری خطی داشته و پیشرفت حاصل شود.
آنچه شکوفایی را رقم می‌زند، مدیریتی است که پذیرای هنر نسل آینده است. آنها دیگر پارادایم پیشین را برنمی‌تابند و قصد ایجاد خوانشی خطی به جای خوانش دایره‌ای تاریخ را دارند. نیروی هنرمندان جوان با دیدگاه‌های تازه‌شان همان‌گونه که نیروی هنرمندان امپرسیونیسم بر آکادمی فائق آمد، بر سدسازی غلبه دارد. آنها جامعه خود را منعکس می‌کنند و این اهمیت دانشجویان هنر است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/740714/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گفت و گوی دو خواهر کول بر در سریال نون خ 5

اختلافی که پس از سال‌ها فیتیله‌اش روشن شد!

کیهان مطرح کرد: اصلاح‌طلبان در کنار دلالان و رانت جویان

گوشت آفریقایی و تانزانیایی در راه است

ادامه خیزش دانشجویان آمریکایی؛ این بار در تگزاس

یورش ارتش رژیم صهیونیستی به منطقه‌های مختلف کرانه باختری

نقوی حسینی: پایداری‌ها از اصطلاح «پشم» خیلی ناراحت شدند

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

آنچه امام علی (ع) به عقیل آموخت

علی لاریجانی پیام داد

اختلافی که پس از سال ها فیتیله اش روشن شد!

برخورد خشن با دانشجویان آمریکایی معترض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در شمال رفح

چهره ها/ واکنش همسر مهدی قایدی به شایعات

ایران دفعه بعد، 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

پوستر جدید فیلم سینمایی سال گربه منتش شد

واکنش سردار فدوی درخصوص احتمال ورود سپاه به صنعت خودروسازی: هرجا معظم له صلاح بدانند، ورود پیدا می‌کنیم

بازجویی هایی که به مرگ رئیس دانشگاه تهران ختم شد

پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو

تاکید روسیه و چین برآتش‌بس کامل و ارسال فوری کمک‌های انسانی به غزه

سرگشتگی و یاس یک فضانورد

پاکستان: سفر رئیسی به اسلام‌آباد موفقیت‌آمیز بود؛ مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد

سقوط ین رکورد 34 ساله را شکست

واکنش تند نتانیاهو به اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در آمریکا

روسیه: توافقنامه‌های امنیتی با ایران و 3 کشور دیگر در سال جاری اجرایی می‌ شوند

سرمقاله اعتماد/ پدیده‌های اجتماعی و جبر مستقیم

سرمقاله ایران/ تجویز اصولی در برابر آدرس غلطِ «ان‌شاءالله خیرخواهان» چیست؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انتخابات آمریکا؛ روشنی‌ها و ابهام‌ها

سرمقاله تعادل/ تصویرسازی مطالبات کارگران

سرمقاله همشهری/ نگاه ویژه رهبرمعظم انقلاب به فرهنگ کار

«اسماعیل» دوست نداره من کار کنم

شش سریال پربیننده صداوسیما که درس عبرت مردم شدند

اصولگرایانِ منتقد «گشت ارشاد»، تغییر موضع داده‌اند؟

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

لوکاشنکو: اوکراین میدانی برای آزمودن نظم جهانی آینده است

کاخ سفید: به اسرائیل کمک می‌کنیم تا با حملات ایران مقابله کند

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

ارتش یمن: سه عملیات موفق بر ضد کشتی‌های آمریکایی و اسرائیلی انجام دادیم

گرگ های زیادی اطراف همسرتون هستند

استوری جذاب الناز حبیبی با تم مشکی

عبدی: چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

گزارش رئیسی از سفر به پاکستان و سریلانکا: برگزاری این سفر در این مقطع، پیام مهمی داشت

استعفای ناگهانی فرمانده یگان «اشباح» ارتش رژیم صهیونیستی

رئیس‌جمهور وارد تهران شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی