اخبار محرمانه

آخرين مطالب

علل فروریزش ساختمان متروپل آبادان تحلیل ویژه

علل فروریزش ساختمان متروپل آبادان
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حسین احمدی
تکرار سوانح ساختمانی در حد فاجعه‌بار توام با تلفات انسانی، این‌بار در آبادان با فروریزش بخش عمده ساختمان 12 طبقه جدیدالاحداث موسوم به متروپل، علامت و هشدار جدی است که تداوم بی‌توجهی به عمق فاجعه‌باری قطعا همچون گذشته، فرصت‌های پیشگیری در آینده را نیز از حکمرانان خواهد ربود. هجوم همه‌جانبه از سوی همگان به ویژه مسوولان ذی‌ربط در مقطع وقوع حوادث یا مواردی نظیر برخورد با مقام شهردار در صحنه و سپس به فراموشی سپردن آنها، امری است ناشی از هیجان و احساس گذرا و فارغ از دوراندیشی و رویکرد کارشناسی با درجه اهمیت ایجاد ساز و کارهای پیشگیرانه؛ چراکه چندی پیش شاهد سانحه ساختمان سینا اطهر و قبل‌تر ساختمان 17 طبقه پلاسکو و صدها سوانح ریز و درشت دیگر که تاکنون جان‌های بسیاری را به کام مرگ کشانده و در ورطه نسیان و فراموشی فرو رفته‌اند، بوده‌ایم.
اما به واقع دلایل و علل و ریشه اصلی وقوع سوانح ناگوار از این دست یا حتی کم تلفات‌تر که در دل آن جان یک عزیز هم به مخاطره بیفتد، تا چه رسد به این حد از فاجعه انسانی، در چیست؟! علل و عوامل واژگونی یا نیمه واژگونی ساختمان آبادان چیست؟ یک بعد مساله می‌تواند، پرداختن به عامل‌های فنی و نقاط ضعف سازه‌ای و پی‌سازی و ایرادات مهندسی با ریشه احتمالی نقصان در طراحی، یا در کلیت کیفیت ساخت و اجرا و خدمات مهندسی باشد که البته در جای خود باید با دقت نظر کارشناسانه به آن توجه کرد و به اصلاح آن پرداخت. ولیکن به باور نگارنده این سطور، به دلیل ظرفیت‌های فراوان منابع انسانی متخصص کشور و سازمان‌یابی آنها در حوزه‌های تخصصی در این سطح، نمی‌تواند صرفا ریشه مشکل در حد ضعف در کسر گذاشتن طراحی یا مجری قهار و ناظر کاربلد باشد. در مورد تجارب و سوابق درخشنده کشورمان ایران، در حیطه‌های معماری و مهندسی از شاهکارهای باستانی گرفته تا آثار مهندسی تاریخ معاصر و همچنین در کانون توجه به قوانین و مقررات و ضوابط با وجود قانون شهرداری‌ها با قدمت دیرینه آن و قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و 22 مبحث مقررات ملی ساختمان، حتی اگر نیازمند به ویرایش و زدودن ضعف‌های ساختاری هم باشند و از طرفی با وجود آیین‌نامه‌ها و نشریات متنوع و ارزنده داخلی و خارجی که همگی در دسترس مهندسین طراح و متخصصین امر قرار دارد؛ به هیچ‌وجه باورپذیر نیست که علل و ریشه اصلی این‌گونه حوادث صرفا در سطح سازماندهی مهندسی پروژه‌ها و ایرادات خلاصه شده در منابع تخصصی آنها اعم از طراحی، اجرا یا نظارت باشد. به‌طور جدی باید اذهان به سمت ریشه‌ها و دلایل و علل حکمرانی بد سوق یابد تا بتوان مسیر درست حکمرانی را؛ هم در ویرایش قوانین و اصلاح ساختارها و هم در مدیریت کلان و خرد و به‌کار‌گیری منابع انسانی کارآمد و با مهارت در این حوزه پیش برد.
امروز افکار عمومی آگاه است که انتظارات خود را به سمت کسانی با پیشینه و بیشینه نقش‌آفرینی در مواضع و جایگاه‌های حاکمیتی هدایت می‌کند، نه اینکه با یقه‌گیری صرفا چند شخص حقیقی اقناع شود؛ پر واضح است که دستاوردهای حکمرانی خوب و پیامدهای حکمرانی بد تا مدت‌ها آثار خود را برجای می‌گذارند و گریبان جامعه را می‌گیرند. ملت ما مدت‌هاست که شاهد درد و رنج‌های ناشی از آسیب‌های حکمرانی بد در صنعت خودروسازی کشور است. سخت بر این باورم؛ در خصوص سانحه دلخراش ساختمان مزبور در آبادان باید از پیش‌داوری‌های هیجانی به ‌شدت پرهیز کرده و کار را به اهالی آن سپرد. به ویژه منتظر بررسی‌ها و ارایه نظریه تیم‌های تخصصی و کارشناسی رسمی منتخب ماند تا جوانب حادثه را با مطالعه دقیق پرونده و مدارک موجود و سوابق و رخدادها از زوایای مختلف بنگرند و از عناصر و المان‌های اصلی سازه‌ای و غیره، تا روابط مجموعه عوامل ذی‌مدخل و اشخاص ذی‌سمت و ذی‌نفعان و متولیان امر ساخت و ساز آن واکاوی لازم و کافی را به عمل آورند. در انتها، با در نظر گرفتن مطالب فوق‌الذکر، به‌طور مختصر به چند نکته حایز اهمیت اشاره می‌کنم: 
1- بدیهی است این حادثه از زمره اتفاقات پیش‌‌بینی نشده و خارج از انتظار نظیر حوادث طبیعی زلزله و سیل و... نبوده است.
2- با توجه به شواهدی مبنی بر هشدارهای غیررسمی رسانه‌ای و اخطارهای رسمی از سوی ناظر و سازمان نظام مهندسی ساختمان آبادان به شهرداری تا همین اخیر، چرا به‌رغم اعلام تخلف ساختمانی پیشگیری از این سانحه به عمل نیامده است؟!
3- در عملیات تخریب و نوسازی ساختمان، مطابق با قوانین و مقررات حاکم بر آن، سازمان‌ها، ادارات، نهادها و ارگان‌هایی دخیل هستند که بیشترین نقش نظارتی را در این خصوص دارند. شهرداری، به عنوان مرجع قانونی صدور پروانه ساختمانی و مجوز شروع عملیات ساختمانی، عمده‌ترین نقش را در این زمینه ایفا می‌کند. از دیگر سازمان‌های دخیل می‌توان به سازمان نظام مهندسی و اداره کل راه و شهرسازی استان مربوطه اشاره کرد. 
4- مطابق مقررات ملی ساختمان نظامات اداری، اولین اقدام قبل از آغاز عملیات ساخت و ساز، کسب پروانه ساختمانی از شهرداری است. این نهاد در ابتدا باید کلیه نقشه‌ها و گزارش‌ها را مورد بررسی قرار دهد و در صورت عدم مغایرت با قوانین، اقدام به صدور پروانه به نام متقاضی کرده و اگر بعدا به هر نحوی، تخلفی از مفاد پروانه مشاهده کند، مطابق ماده 100 قانون شهرداری، باید از ادامه عملیات جلوگیری به عمل آورد. مطابق بند 2-6-2 از مبحث دوم مقررات ملی ساختمان، «شهرداری‌ها و سایر مراجع صدور پروانه موظفند با اعلام کتبی وزارت راه و شهرسازی یا سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یا ناظران، در خصوص وقوع تخلف ساختمانی در اسرع وقت با اطلاع ناظر، دستور اصلاح را صادر کرده و تا زمان رفع تخلف، از ادامه کار جلوگیری کنند». بنابراین ملاحظه می‌شود که در پروژه‌های عظیم ساخت و سازها، مهم‌ترین نقش حاکمیتی بر عهده شهرداری است. 
5- بر اساس بند پیش گفته، بررسی کم و کیف صدور پروانه ساختمان و در ادامه نحوه نظارت بر پروانه و ضمایم آن‌که مهم‌ترینش نقشه‌های پیوست مورد تایید قانونی طراح پرونده باید بوده باشد و هرگونه تغییری علاوه بر مراعات اصول و مبانی شهرسازی، ‌باید به تایید مجدد طراح رسانیده می‌شده است؛ لذا با توجه به شواهدی مدعی بر اضافه اشکوب 3 طبقه مازاد بر طرح اولیه، شهرداری و شورای شهر آبادان باید به عنوان مقامات مسوول با بیشترین نقش‌آفرینی پاسخگو باشند.
6- در صورت اثبات تخلف ساختمانی بعد از صدور پروانه، مهم‌ترین رهیافت آن را باید از دبیرخانه‌های کمیسیون ماده 5 و ماده 100 قانون شهرداری‌ها جست‌وجو کرد.
ادامه دارد ...

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/703599/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

«انگل: خاکستری»؛ روایتی تماشایی از یک آخرالزمان انگل‌زده

سپاه درخصوص «عملیات وعده صادق» پیام داد؛ تشکر از مردم و خط‌و‌نشان برای دشمنان

به‌کارگیری توانمندی داخلی در تعمیر تجهیزات خط میبد - نائین

افزایش استرس‌ زنان امروزی به دلیل بی‌خوابی

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

آلمان 4 پاتریوت دیگر می‌خرد

ماجرای بیزینس‌های «آقای همساده»

توزیع بیش از 4 میلیون لیتر سوخت در ناوگان حمل‌ونقل زمینی و هوایی خراسان جنوبی

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

رسانه‌های صهیونیستی: 250 هزار فلسطینی رفح را ترک کرده‌اند

چه خبر از مژده لواسانی و سوگل خلیق؟

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن

توپکرانی 137 هزار متر خط لوله در نفت و گاز مسجدسلیمان

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

آوارها در غزه وسیله‌ای برای سرگرمی کودکان شد

اعتراض مردم انگلیس به وتوی آمریکا علیه فلسطین

تجمع مردم لبنان در مقابل سفارت اردن

جواد خیابانی: نه قهر کردم و نه از تلویزیون می‌روم!

رضا نصری: زبان ایران باید در مقابل اسرائیلِ یاغی و قانون‌شکن زبان قانون و منطق و متانت باشد!

صفر تا صد برنده و بازنده عملیات ایران علیه اسرائیل در 3 دقیقه

مجری معروف تهیه کننده تئاتر شد!

افت محسوس قیمت سکه امامی؛ عقبگرد دلار به کانال 65 هزار تومانی

چرا «گناه فرشته» نظر مخاطب را جلب نکرد؟

رابطه تازه سحر دولتشاهی و پیمان معادی صدای برخی‌ها را درآورد!

حسین شریعتمداری: حمله اسرائیل مانند توپ میرزا آقاسی، صدراعظم محمدشاه قاجار بود

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

اصلا حوصله کارکردن در این روزهای بهاری را ندارم

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

شمار شهدای غزه به 34 هزار و 49 نفر رسید

واکنش سفارت ایران در لندن به کمپین نمایندگان پارلمان انگلیس علیه سپاه

وزیر دفاع سابق آمریکا: سکوت ایران و اسرائیل می‌تواند نشانه پایان تنش‌ها باشد

اظهارنظر بولتون درباره واکنش ناچیز رژیم صهیونیستی: ایران در این مورد خیلی خیلی خوش‌شانس بود

شبکه 12 تلویزیون رژیم اسرائیل: ایرانی‌ها ما را مسخره‌ می‌کنند

بچه بال مگسی رو واکس زده!

ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در برابر تهدیدات با حضور رئیس ستادکل نیروهای مسلح

سردار شکارچی: قدرت بازدارندگی ایران مانع تهاجم دشمنان است

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

ترفند آویزان کردن شلوار

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

زخمی شدن 5 نوجوان بر اثر تیراندازی در مریلند

چهره ها/ شوخی جالب شاهرخ استخری با بازپخش سریال هایش

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارد

نابودی بزرگترین مرکز داروسازی نوار غزه به دست اشغالگران صهیونیست

دیدار ماکرون با میقاتی در پاریس

امیرعبداللهیان: نتانیاهو از کنترل خارج شده و باید مهار شود

فرمانده ارتش به فرمانده سپاه پیام داد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی