اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله صبح نو/ مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس تحلیل ویژه

سرمقاله صبح نو/ مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - صبح نو / «مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس» عنوان یادداشت روز در روزنامه صبح نو به قلم کیهان برزگر است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، کویت، و بحرین (و مصر) همگی از مذاکرات هسته‌ای جاری بین ایران و آمریکا حمایت کردند و ثمربخش بودن این گفت‌وگوها را برای امنیت و ثبات منطقه‌ای حیاتی دانستند. موضع مثبت سعودی‌ها و سایر اعراب منطقه خلیج فارس نسبت به مذاکرات هسته‌ای (برخلاف دور گذشته) حاکی از تغییر استراتژی سیاست خارجی آنها و نزدیکی هم‌زمان آنها به ایران و آمریکا به منظور سازگاری با محیط جدید ژئوپلیتیک منطقه‌ای به‌ویژه پس از وقایع 7 اکتبر 2023 و جنگ غزه است. 
تغییر استراتژی اعراب خلیج فارس بیش از هر چیز به اتخاذ سیاست هژمونی‌طلبانه و پادگانی رژیم اسرائیل در منطقه بعد از تحولات وقایع اکتبر برمی‌گردد که امنیت مطلق را صرفا در توسل به عملیات نظامی در کل جغرافیای جهان عرب (از جمله اشغال بخشی از خاک سوریه) در شرایط هرج‌ومرج می‌بیند. در این وضعیت، اعراب منطقه به‌ویژه سعودی‌ها بهترین سیاست برای مدیریت و خنثی‌سازی رویکرد انحصارگرایانه و مخرب تل‌آویو را «موازنه‌سازی» در صحنه سیاست منطقه‌ای و جهانی می‌دانند. پیش از این هم عربستان برای مدیریت سیاست منفعت‌محور و دوپهلوی آمریکا نسبت به خود، از جمله عدم واکنش واشنگتن به حمله نظامی به آرامکو در سپتامبر 2019، به موازنه‌سازی سیاسی و امنیتی در روابط فرامنطقه‌ای (نزدیکی به روسیه و چین) و منطقه‌ای خود روی آورد که یکی از نتایج آن تقویت همکاری‌ها با ایران (و ترکیه) بود.
برخی از دیدگاه‌ها در داخل کشور ما، سعودی‌ها و اعراب خلیج فارس را همواره ادامه سیاست آمریکا در منطقه دانسته و خواهان برخورد با آنها به‌عنوان نقطه آسیب‌پذیر این کشور در منطقه در شرایط وقوع احتمالی جنگ بین ایران و آمریکا هستند؛ اما شرایط منطقه‌ای اکنون تغییر کرده و اعراب خلیج فارس با تغییر استراتژی، متمرکز بر موازنه‌سازی در سیاست خارجی برای تأمین منافع و امنیت ملی خود شده‌اند. آنها دیگر بین ایران و آمریکا یا چین و آمریکا انتخاب نمی‌کنند و روابط با همه کشورها را برای موازنه‌سازی در سیاست خارجی و پرهیز از هرگونه تنش و بی‌ثباتی ضروری می‌دانند. به همین دلیل، در مذاکرات هسته‌ای جاری می‌توان از نقش اعراب خلیج فارس به‌ویژه سعودی‌ها در جهت چانه‌زنی هم‌زمان با آمریکا و اسرائیل استفاده کرد.
به‌عنوان نمونه، سعودی‌ها با اعضای کابینه و نزدیکان ترامپ از جمله ویتکاف و کوشنر روابط اقتصادی و دوستی نزدیکی دارند. آنها می‌توانند دولت آمریکا را تشویق به همکاری با ایران به نفع صلح و امنیت منطقه‌ای کرده و برای جبران این امر قول سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی هم در ایران و هم در آمریکا بدهند. رشد و توسعه فزاینده اقتصادی سعودی و به تبع تثبیت جایگاه قدرت بزرگ منطقه‌ای از طریق اجرای طرح‌های جاه‌طلبانه محمد بن سلمان، نیاز به ثبات در منطقه و مهم‌تر اتصال زنجیره اقتصادی و ترانزیتی کالاها دارد. به این لحاظ، سعودی‌ها نقش هژمونی‌طلبانه و جنگ‌طلبانه فعلی رژیم نتانیاهو در جغرافیای جهان عرب را دقیقا در جهت خلاف منافع خود محاسبه می‌کنند. از نظر ریاض، بهترین سیاست برای خنثی‌سازی و منزوی کردن رویکرد هژمونی‌طلبانه اسرائیل، رجوع به سیاست موازنه‌سازی و کاربرد دیپلماسی است.
بازار
یکی از حساس‌ترین بخش‌های این دور از مذاکرات هسته‌ای بین ایران و آمریکا مربوط به کلیت و منطق ورود به مذاکره و تأثیرات آن بر جایگاه منطقه‌ای و جهانی کشورمان در شرایط گذار ژئوپلیتیک کنونی است. تجربه تاریخ روابط بین‌الملل به ما می‌آموزد که دولت‌های تمدنی (همچون ایران) در وضعیت هرج‌ومرج تلاش می‌کنند تا با اتخاذ رویکردهای تعاملی و با استفاده از ابزار دیپلماسی فعال، جایگاه نقش و قدرت خود را با محیط پویای ژئوپلیتیک منطقه‌ای و جهانی سازگار کرده و از این طریق منافع و امنیت ملی خود را با کمترین هزینه تأمین کنند. بی‌شک، یک توافق معقول هسته‌ای عیار قدرت منطقه‌ای را بالا می‌برد و با متوازن کردن روابط بین‌المللی ایران به‌ویژه با روسیه، چین و اروپا بر ارزش استراتژیک آن در سیاست جهانی می‌افزاید. مهم‌تر اجماع منطقه‌ای اعراب در مورد چنین توافقی خود گام مهمی در تقویت گرایش به «اتحاد منطقه‌ای» برای دستیابی به صلح و امنیت از طریق موازنه‌سازی در روابط با قدرت‌های فرامنطقه‌ای به حساب می‌آید که می‌تواند اهداف هژمونی‌طلبانه و نظامی‌گرایانه کنونی رژیم اسرائیل در منطقه را تا حدود زیادی خنثی کند.
به واقع، مذاکرات هسته‌ای فرصت خوبی برای تجمیع منافع ایران و اعراب خلیج فارس در موضوعات منطقه‌ای برای خنثی‌سازی تهدید اسرائیل و مدیریت نقش منافع محور آمریکا فراهم کرده است. نگرانی سنتی دولت‌های عربی چالش وجود نیروهای شبه‌نظامی مورد حمایت ایران برای رژیم‌های آنها بود. اما اکنون اکثر این نیروها در حال ادغام در ساختار نظامی و امنیتی دولت‌های خود و بازبینی نظری در نقش منطقه‌ای خود هستند. در این وضعیت، نگرانی اصلی اعراب منطقه اکنون متمرکز به نقش هژمونی‌گرایانه اسرائیل و تبعات زیان‌بار آن برای ثبات و امنیت منطقه‌ای شده که از تکنولوژی و مصونیت آمریکا هم بهره‌مند است. از این زاویه، اعراب منطقه خلیج فارس به جای ارائه تهدید، یک فرصت چانه‌زنی خوب برای ایران در روند مذاکرات هسته‌ای جاری هستند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1351528/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاون ترامپ: فرزندانم فقط با دو رهبر جهان ارتباط گرفتند!

زلنسکی: به جز الحاق کریمه، هر پیشنهادی از سوی متحدان خود را می پذیریم

چهره ها/ نفیسه روشن، مریم معصومی و رضا شیری در نمایشگاه خودرو شانگهای چین

داستان «دختر ناصرالدین شاه که ملکه عکاسی بود»/ ویدئو

جعفرزاده: تندروها روزی مقابل نظام خواهند ایستاد

بازدهی بازارها هفته اول اردیبهشت 1404

شهادت فرمانده گردان‌های مجاهدین فلسطین به همراه خانواده‌اش

فرشته حسینی: صحنه های عاشقانه را با فکر نوید بازی می کردم

دولت نرخ بازده داخلی برای پروژه‌های بالادستی نفت و گاز را اعلام کرد

ترامپ به پوتین: ولادیمیر! بس کن

چین ادعای ترامپ را رد کرد: مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست!

ویدئویی از برنامه «سینمایی خانواده» که موجب عذرخواهی و عزل مدیران این برنامه شد

آیا سوسیال‌دموکرات‌ها می‌توانند یخ دیپلماسی اروپا با ایران را بشکنند؟

خرید خودروهای خارجی هیبریدی برای دستگاه‌های دولتی آزاد شد

غول‌های آمریکایی در مشت یمنی‌ها

گسترش بحث برانگیز حضور نظامی ترکیه در شمال عراق

حامد بهداد در سال های گذشته: آیا من در فیلم های سخیف بازی کردم ؟!

استقبال روسیه از پیشنهاد عراقچی

الحوثی: عملیات حیفا دشمن را به شدت غافلگیر کرد

کاخ سفید: ترامپ از روند مذاکرات صلح اوکراین ناامید است

الحوثی: اسرائیل مناطق غزه را امن اعلام می‌کند و سپس بمباران می کند!

تیراندازی در فرودگاه بین‌المللی پیرسون تورنتو

عذرخواهی سیمای خانواده از خطای صورت گرفته

رهبر انقلاب: خط ائمه «خط ایستادگی و استقامت» و درس ائمه «درس منطق و استدلال» است

پاسخ فرانسه به عراقچی: آماده ایم

مشاور ارشد ترامپ به مذاکرات فنی تهران و واشنگتن پیوست

تحقیقات جدید در مورد رابطه شکسپیر و همسرش، تصورات 200 ساله را دگرگون کرد

پیشنهاد اسراییل به مردم غزه: پول می‌دهیم فلسطینی نباشید!

گلایه شهاب حسینی درباره سانسور سریال «آبان»

اگر عروسک‌های محبوب‌مان انسان بودند!

اولین روز ضبط سکانس مدرسه رفتن سالار معمولی در سریال پایتخت7

رهبر انقلاب: مردم غزه و لبنان با ایستادگی خود در واقع در خط ائمه‌ی هُدی کار میکنند

طلافروشان اجازه فروش طلای قسطی دارند؟

نامه مشترک ایران، روسیه و چین به گروسی

زلنسکی: با الحاق «شبه‌جزیره کریمه» به روسیه موافقت نمی‌کنیم

عکس تازه نعیمه نظام‌دوست با یک استایل بهاری

اولین خبر رسمی از فیلم جدید اصغر فرهادی

کاش یکی بیاد منو بگیره !

وزیر امور خارجه: اصل موضوع غنی‌سازی قابل مذاکره نیست

حمله با چاقو در فرانسه یک کشته و سه زخمی برجا گذاشت

روسیه: نیروی حافظ صلح در اوکراین یعنی آغاز جنگ جهانی سوم

واکنش یک اصولگرا به توهین به اهل سنت در سیمای خانواده

نخستین تجربه کارگردانی سینا رازانی در تئاتر

قوه قضاییه: 4 نفر از عوامل پخش برنامه تفرقه‌افکنانه در صداوسیما بازداشت شدند

وزیر نفت مطرح کرد: چهار قرارداد بزرگ با شرکت‌های روسیه

ماکرون پوتین را به دروغگویی متهم کرد

بازداشت چهار نفر از عوامل برنامه سیمای خانواده

ایران برای کدام ایرانیان؟

جولانی برای ترامپ نامه نوشت

چرخه غنی‌سازی متوقف نمی‌شود

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی